Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je po tržni kapitalizacija postala najvrednejši izdelovalec avtomobilov na svetu

Tesla je po tržni kapitalizacija postala najvrednejši izdelovalec avtomobilov na svetu
July 02
05:27 2020

Tesla je potem ko so njene delnice dosegle nove rekordne nivoje po tržnem ovrednotenju prehitela do sedaj vodilno Toyoto in postala najvrednejši proizvajalec avtomobilov na svetu. Delnice proizvajalca električnih avtomobilov so tako v sredo zjutraj dosegle nivo 1134 dolarjev, kar je tržno vrednost družbe dvignilo na 209,47 milijarde dolarjev.

To je približno 4 milijarde dolarjev več od trenutne tržne vrednosti japonske Toyote. Kljub temu je Toyota lani prodala tridesetkrat! toliko avtomobilov kot Tesla, njihovi prihodki pa so bili več kot desetkrat višji.

Delnice Tesle so začele na vrednosti vratolomno pridobivati v začetku letošnjega leta, potem ko so vlagatelji začeli postajati bolj samozavestni glede prihodnosti električnih vozil.

Globalni trgi danes malenkost navzgor

Rast delnic se je zgodila kljub temu, da je ustanovitelj družbe Elon Musk v maju s tvitom v katerem je dejal, da je cena delnic družbe previsoka, tržno vrednost znižal za 14 milijard dolarjev.

Po dolgih letih nenehnega ustvarjanja izgub je družba z sedežem v Kaliforniji tri četrtletja zapored ustvarila dobiček in ohranila svoj zagon tudi v zadnjem četrtletju, ko je svet že prizadela pandemija kitajskega virusa.

Toyota pa kljub temu v primerjavi z Teslo ostaja mnogo večje podjetje, ko je gre za vprašanje prodaje.

Japonski velikan je tako v finančnem letu, ki se je izteklo v marcu prodal 10,46 milijona vozil in ustvaril prihodke v višini 251 milijard evrov. Na drugi strani je Tesla v letu 2019 prodala zgolj 367,200 vozil, prihodkov pa je bilo za nekaj manj kot 22 milijard evrov.

Vseeno so vlagatelji navdušeni nad potencialom ameriške družbe, saj verjamejo, da bi lahko imeli prevladujoč položaj na prihodnjem trgu električnih avtomobilov.

Analitiki pri borznem posredniku Jefferies so tako mnenja, da ostaja podjetje "v bistveni prednosti pred tekmeci pri paleti izdelkov, zmogljivostih in tehnologiji".

Glede na te predpostavke je podjetje sedaj po tržni vrednosti vredno približno trikrat toliko, kot znaša skupna vrednosti njunih ameriških tekmecev General Motorsa in Forda.

Elon Musk je dejal, da bo Tesla v letu 2020 dostavila najmanj 500,000 vozil, kar je napoved, ki jo podjetje ni spremenilo kljub temu, da je medtem prišlo do globalne pandemije kitajskega virusa.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce