Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je presenetila z dobrimi poslovnimi rezultati, delnice poskočile za več kot 17 odstotkov

Tesla je presenetila z dobrimi poslovnimi rezultati, delnice poskočile za več kot 17 odstotkov
October 24
06:17 2019

Delnice družbe Tesla so se povzpele na najvišje nivoje po letošnjem februarju, potem ko je podjetje vlagateljem sporočilo, da proizvodnja v njihovi kitajski tovarni in načrti za naslednji model prehitevajo prvotne načrte. Hkrati je družba poročala o nepričakovanem dobičku v tretjem četrtletju, ki je dosegel 143 milijonov dolarjev.

Poslovanje je bilo boljše od pričakovanj analitikov, vseeno pa je bil dobiček glede na enako lansko obdobje 50 odstotkov nižji. Delnice proizvajalca električnih avtomobilov so po objavi dobrih podatkov poskočile za 17 odstotkov na ceno okrog 300 dolarjev po kosu.

Google v preiskavi zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje

Tesla se je v zadnjih letih spopadala z izgubami, kar je sprožilo veliko dvomov vlagateljev o smiselnosti vlaganja v delnice družbe. Podjetje zaenkrat še ni imelo dobičkonosnega leta, čeprav jim je uspelo lani ustvariti dobiček v dveh četrtletjih. Istega leta je družba sprejela tudi agresivne ukrepe za zmanjševanje stroškov , pri čemer so odpustili na tisoče zaposlenih in omejili druge izdatke.

V zadnjem četrtletju so se operativni stroški poslovanja na letni ravni znižali za približno 15 odstotkov na 930 milijonov dolarjev, kar je kljub manjšemu padcu prihodkov, znižalo prag dobičkonosnosti družbe.

V poročilu o poslovanju je družba izrazila pričakovanje, da bo tudi v prihodnje ostala dobičkonosna z "možnimi začasnimi izjemami" v času lansiranja novi izdelkov. Hkrati so pri podjetju "zelo prepričani", da bodo v letošnjem letu dostavili več kot 360,000 vozil, kar je v skladu z prejšnjimi ocenami.

Družba si obeta velik uspeh na Kitajskem, ki je največji avtomobilski trg na svetu. Prodaja tam je bila prizadeta zaradi trgovinske vojne ZDA in Kitajske.

Pri Tesli so poleg tega sporočili, da so že začeli s poskusno proizvodnjo v tovarni v Šanghaju, ki bo prvi v celoti tuji obrat v tej državi. Vseeno pri družbi še naprej potrebujejo dodatno odobritev iz strani vlade za začetek polne proizvodnje.

"Uspelo nam je doseči začetne mejnike v zvezi z licenco za proizvodnjo, hkrati pa si prizadevamo za prejetje dokončne licence in izpolnjevanje drugih vladnih zahtev,"so še dejali pri družbi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce