Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Tesla je še tretjič v zadnjem letu izgubila več kot tretjino vrednosti

Tesla je še tretjič v zadnjem letu izgubila več kot tretjino vrednosti
March 09
06:57 2021

Delnice družbe Tesla so včeraj povečale svoje izgube in so trenutno že tretjino cenejše od rekordnih vrednosti doseženih v januarju. Gre že za tretji primer v zadnjem letu dni, ko so delnice proizvajalca električnih avtomobilov doživele dramatičen popravek vrednosti.

Ker so vlagatelji v zadnjih tednih zaskrbljeni zaradi naraščajočih obrestnih mer in odprodajo delnic z visoko ceno, se je tržna kapitalizacija Tesle od rekorda doseženega 26. januarja, znižala že za 300 milijard dolarjev na približno 550 milijard dolarjev, s čimer je družba postala manj vredna od Facebooka, ki ga je prehitela decembra, ko so se pridružili delniškemu indeksu S&P 500.

Delnice družbe so v ponedeljek izgubile več kot 4 odstotke vrednosti, kar pomeni, da so v primerjavi z najvišjo vrednostjo cenejše že za skoraj 35 odstotkov. Delnice družbe ARK Innovation ETF, katerega sklad ima 10 odstotkov vrednosti v delnicah Tesle, so upadle za 6 odstotkov.

Trge vse bolj skrbi rast dolarja in dražje zadolževanje

Tehnološke in druge hitro rastoče delnice so od 12. februarja, ko je tehnološki indeks Nasdaq dosegel rekordne nivoje močno izgubile na vrednosti. Vseeno je izguba vrednosti družbe Tesla precej višja od drugih težkokategornikov na Wall Streetu.

Visoka rast delnic Tesle v zadnjih mesecih je slonela na pričakovanjih, da bo družba hitro in donosno razširila svojo proizvodnjo avtomobilov. Najnovejši padec vrednosti njihovih delnic pa sledi tvitu izvršnega direktorja Elona Muska v soboto, ko je dejal, da bodo novice o Teslinem modelu Cybertruck verjetno na voljo v drugem četrtletju. Musk je sicer omenjeni poltovornjak predstavil v letu 2019.

Najbolj nestanovitne delnice med največjimi podjetji na Wall Streetu so delnice Tesle, ki so od začetka leta 2020 že dvakrat upadle za zneske, ki so podobni ali večji od trenutne razprodaje. Delnice družbe so tako februarja in marca lani, ko je pandemija kitajskega virusa začela pretresati svetovne trge izgubile več kot 60 odstotkov vrednosti. Potem ko so se avgusta delnice povzpele na najvišje nivoje v zgodovini, pa je njihova vrednost upadla za tretjino, nato pa se je njihov meteorski vzpon spet nadaljeval.

Delnice Tesle so trenutno skoraj 30 odstotkov niže odkar je indeks Nasdaq 12. februarja dosegel nov vrhunec, kar pomeni, da se je rast delnic družbe v zadnjega pol leta znižala na približno 43 odstotkov. Od 12. februarja dalje se je vrednost delnic Appla znižala za približno 13 odstotkov, delnice Amazona, Microsofta in Facebooka, pa so izgubile manj kot 10 odstotkov vrednosti.

Odkar je Tesla 8. februarja objavila, da bo kupila bitcoine v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev, se je začele vrednost njihovih delnic vztrajno nižati, medtem ko se je vrednost bitcoina povzpela za več kot 10 odstotkov. pri Tesli so dejali, da so nakup kriptovalute opravili januarja, pri čemer bi jih lahko hipotetično kupili pri srednji ceni okrog 45.000 dolarjev za tisti mesec, s čimer bi vrednost njihove naložbe v bitcoin dosegala 1,7 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles