Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Tesla je svoj sedež preselila v Teksas

Tesla je svoj sedež preselila v Teksas
October 08
05:57 2021

Tesla je napovedala, da bo svoj sedež podjetja iz Kalifornije preselila v Teksas. Izvršni direktor družbe Elon Musk je to napovedal na letni skupščini delničarje proizvajalca električnih avtomobilov v mestu Austin.

Musk se je zaradi avtoritarnih ukrepov ob pandemiji kitajske kuge sprl z lokalnimi politiki v Kalifornijskem okrožju Alameda, kjer deluje osrednja Teslina tovarna. Delničarjem je navedel več razlogov za to potezo, med drugim je dejal, da je njihova kalifornijska tovarna v Fremontu "zakrčena". Poleg tega je dejal, da je za njihove zaposlene v Kaliforniji praktično nemogoče najti cenovno ugodna stanovanja.

"Obstaja omejitev, do kakšne velikosti lahko povečate obrate na področju zaliva San Francisco. V Austinu je naša tovarna približno 5 minut oddaljena od letališča in 15 minut od središča mesta," je dejal.

Samsung naj bi objavil najvišji dobiček po letu 2018

Milijarderski tehnološki podjetnik je sicer že dlje časa v burnem odnosu s Kalifornijo. Maja je tako sprl z lokalnimi politiki, potem ko so mu oblasti ukazale, da mora zaprte Teslino tovarno v Fremontu.

Takrat je na twitterju zapisal: "Tesla bo sedaj prestavila sedež podjetja in prihodnje programe v zvezni državi Teksas in Nevada." Vseeno nato poteza do danes ni bila potrjena.

Kljub selitvi sedeža družbe je Musk dejal, da namerava podjetje svojo proizvodnjo v Kaliforniji in Nevadi povečati za 50 odstotkov.

"Ne gre za to, da bi Tesla nekako zapustila Kalifornijo," je dejal.

Tesla sicer ni prvo podjetje, ki se je preselilo v Teksas. Leta 2020 je takšno namero napovedalo tudi tehnološko podjetje Oracle, ki bo svoj sedež iz Silicijeve doline prav tako preneslo v mesto Austin. Za enako potezo sta se pred tem odločila tudi družba HP in ameriška izpostava izdelovalca avtomobilov Toyota.

Kalifornija je za delodajalce postala manj privlačna zaradi dražje delovne sile, višjih davkov in življenjskih stroškov, kot druge zvezne države, medtem ko Teksas znan po cenejši delovni sili, manj strogih predpisih in nižjih davkih.

Musk se je hkrati iz Kalifornije konec lanskega leta preselil v Teksas, da bi se osredotočil na nov Teslin obrat za proizvodnjo avtomobilov.

Svojo glavno izstrelišče ima sicer v Teksasu tudi Muskovo raketno podjetje SpaceX.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles