Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla je v Avstraliji končala namestitev največje baterije na svetu

Tesla je v Avstraliji končala namestitev največje baterije na svetu
November 24
07:34 2017

Tesla je dokončala namestitev največje litijevo ionske baterije na svetu, ki jo bodo v prihodnjih dneh začeli tudi uporabljati. Baterija z kapaciteto 100 megavatov je postavljena v Južni Avstraliji, z namenom zagotavljanja varnosti elektroenergetskega omrežja države.

V bateriji bo tako mogoče shraniti dovolj energije za eno urno oskrbovanje 30,000 domov. Teslin izvršni direktor Elon Musk je dejal, da bi bila baterija brezplačna, če jim je ne bi uspelo vgraditi v 100 dneh po podpisu pogodbe za projekt. Tako se zdi, da je družbi uspelo ujeti skrajni rok izvedbe namestitve baterije, ki se bi iztekel 1. decembra. Sistem boo sicer povezan z farmo vetrnih elektrarn, s katerimi upravlja francoska družba za obnovljivo energijo, Neoen.

Tesla v tretjem četrtletju z največjo izgubo v zgodovini

Po poročilih medijev, naj bi Tesla za izdelavo sistema uporabila Samsungove baterije. Elon Musk je Južni Avstraliji svojo ponudbo prvič predstavil prek twitterja v februarju, potem ko je septembra lani zaradi velikega izpada električnega omrežja, skoraj 2 milijona ljudi ostalo brez elektrike.

Takšni izpadi elektrike nastanejo, ko povpraševanje po elektriki preseže oskrbo, zardi česar pri avstralskem operaterju energetskega trga strankam izklopijo elektriko, s čimer zaščitijo celotno omrežje. Sedaj bo imela država pravico uporabiti celotno izhodno kapaciteto sistema baterij za izognitev podobnih dogodkov, ki povzročajo pretirano obremenitev omrežja.

Sistem je sicer del širšega svežnja projektov namenjenih zagotavljanju oskrbe z energijo v državi, ki je močno odvisna od obnovljivih virov energije. Kljub temu, da bo baterijski sistem najprej šel skozi preizkusno fazo, pa bo zagotavljal "sistemske varnostne storitve" takoj ko bo priključen na omrežje.

"Največja litij-ionska baterija na svetu bo pomemben del naše mešanice energetskih virov in pošilja jasno sporočilo, da bo Južna Avstralija vodilna sila ko gre za obnovljivo energijo z akumulatorskimi sposobnostmi," je dejal premier zvezne države, Jay Weatherill.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce