Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla naj bi od kitajskih bank spet prejela veliko posojilo

Tesla naj bi od kitajskih bank spet prejela veliko posojilo
December 24
07:56 2019

Ameriški izdelovalec električnih avtomobilov Tesla in skupina Kitajskih bank so se dogovorili za izdajo novega petletnega posojila v višini 1,25 milijarde evrov, za dokončanje Tesline tovarne v Šanghaju, so sporočili trije viri seznanjeni z dogajanjem, del od denarja pa naj bi družba uporabila za poplačilo obstoječih posojil.

Med bankami, ki so družbi odobrile posojilo najdemo tudi štiri največje kitajske banke. Kitajske banke so sicer v začetku letošnjega leta Tesli že ponudile 12 mesečne posojilo v višini 450 milijonov evrov, ki bi ga družba morala poplačati do 4. marca prihodnje leto.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Novo posojilo bo tako deloma namenjeno za poplačilo obstoječega dolga. Po navedbah virov, pa naj bi preostanek porabili za dokončanje tovarne in Tesline operacije na Kitajskem.

Novo posojilo bo imelo obrestno mero v višini 90 odstotkov enoletne referenčne obrestne mere na kitajskem, kar je enak odstotek kot prvo posojilo. Takšno stopnjo ponavadi kitajske banke ponudijo samo svojim najboljšim strankam.

Tesla in glavne kitajske banke sicer navedb zaenkrat niso komentirale.

Tesla je začela z gradnjo svoje tovarne na Kitajskem v januarju, trenutno pa tam že proizvajajo avtomobile. Njihov cilj je, da bi do konca leta tam sestavili 1000 modelov 3 na teden.

Tovarna, ki je Teslina prva zunaj ZDA je v središču njihovih ambicij za povečanje proizvodnje na največjem svetovnem avtomobilskem trgu in izogib višjim uvoznim dajatvam, ki so bile uvedene za ameriške avtomobile.

Tudi lokalne oblasti v Šanghaju so podprle Teslin projekt, ki bo prva avtomobilski obrat v celoti v tuji lasti v državi, kar kaže na širše premike vladne politike, k uvedbi bolj odprtega avtomobilskega trga.

Tesline delnice so v ponedeljek pridobile več kot 3,6 odstotka vrednosti in prvič do sedaj presegle vrednost 420 dolarjev za delnico. Elon Musk je lani predstavil idejo, da bi odkupil vse delnice družbe po ceni 420 dolarjev in družbo umaknil iz borze, a je načrt pozneje po pritisku vlagateljev in regulatorjev umaknil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce