Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla napada tudi indijski avtomobilski trg

Tesla napada tudi indijski avtomobilski trg
January 13
07:05 2021

Tesla je vse bližje začetku prodaje svojih avtomobilov v Indiji, saj so za pozneje letos napovedali registracijo svojega podjetja v državi. Prejšnji teden so tako ustanovili družbi Tesla Motors India in Energy Private Limited z sedežem v mestu Bengalauru.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je sicer že oktobra sporočil svojo namero za prodor na indijski trg.

Indijski minister za promet Nitin Gadkari je prejšnji mesec za lokalne medije dejal, da bo Tesla sprva začela s prodajo na indijskem trgu, nato pa bi lahko preučili tudi možnost sestavljanja in proizvodnje vozil. Vseeno pa so lokalni uradniki priznali, da Teslini načrti za Indijo niso povsem jasni.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

Minister za industrijo regije Karnataka Jagadiš Šetar je dejal, da "medtem ko se je podjetje v državi registriralo, še ni povsem jasno kaj bodo tukaj počeli."

Mesto Bengalauru je sicer središče indijske tehnološke industrije. Tam imajo svoj sedež številna domača tehnološka podjetja, številne multinacionalke pa imajo v mestu svoj indijski sedež.

V prijavi je razvidno, da ima indijska enota Tesle tri direktorje, med katerimi je tudi David Feinstein, ki je glede na profil na LikedInu, trenutno višji direktor pri Tesli.

Elon Musk je sicer pred kratkim postal najbogatejši človek na zemlji, potem ko je nasledil tajkuna spletne prodaje jefa bezosa in ima v lasti premoženje v višini 185 milijard dolarjev.

Njegov prodor v Indijo prihaja potem, ko je indijski premier Narendra Modi začel spodbujati proizvodnjo in uporabo električnih vozil, za zmanjšanje odvisnosti države od nafte in zmanjšanje onesnaževanja.

A ta prizadevanja so naletela na oviro zaradi pomanjkanja naložb v proizvodnjo in infrastrukturo, kot so polnilne postaje. Kljub temu se indijski izdelovalci avtomobilov vse bolj ozirajo proti električnim vozilom, kot trgu z visoko rastjo.

Tata Motors, največji indijski izdelovalec avtomobilov, naj bi tako letos predstavil paleto cenovno ugodnih električnih vozil, družbi Mahindra in Maruti, pa naj bi prav tako letos predstavili svoje različice električnih vozil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles