Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla napoveduje začetek masovne proizvodnje Modela 3 že za letošnji september

Tesla napoveduje začetek masovne proizvodnje Modela 3 že za letošnji september
February 23
08:43 2017

Iz Tesle so včeraj sporočili, da je njihov novi avtomobil Model 3, ki bo namenjen masovnemu trgu na dobri poti za dosego začetek masovne proizvodne do letošnjega septembra, kar je spodbuda za vlagatelje, ki vidijo električna vozila kot pot k dobičkonosnosti za mlado družbo.

Vseeno pa proizvajalec avtomobilov še naprej troši velike količine gotovine, izvršni direktor Elon Musk je analitikom tako dejal, da bi lahko družba potrebovala nov sveži kapital iz Wall Streeta. "V skladu z našim finančnim načrtom za Model 3 ne bomo potrebovali dodatnega kapitala, vendar pa bodo stvari šle na tesno," je Musk sporočil vlagateljem. Tesla načrtuje, da bo imela pred splavitvijo Modela 3 dodatnih 2-2,5 milijarde dolarjev kapitalskih stroškov, medtem ko imajo trenutno v gotovini 3,4 milijarde dolarjev. "Preučujemo številne možnost, vendar pa mislim, da bi bilo smiselno začeti z zbiranjem dodatnega kapitala, s čimer bi zmanjšali naša tveganja," je še dejal Musk.

Tesla je po 13 zaporednih četrtletjih izgub, le dočakala dobiček

Tesla, katere delnice so včeraj pridobile 1,6 odstotka vrednosti so presegle pričakovanja analitikov glede prihodkov. Izguba družbe je sicer zgrešila povprečne napovedi, čeprav je treba poudariti, da so bile ocene zelo raznolike, kar je predvsem posledica zmede zaradi računovodskih nejasnosti, pri prevzemu družbe SolarCity. Delnice Tesle so sicer v zadnjem letu pridobile že 53,9 odstotka vrednosti.

Mnogi vlagatelji in dobavitelji so sicer napovedovali, da bo masovna proizvodnja Modela 3 odložena do leta 2018, a so pri Tesli sporočili, da bodo že v letošnjem četrtem četrtletju izdelali približno 5000 Modelov 3 na teden, medtem, ko naj bi se proizvodnja v letu 2018 povečala na 10,000 avtomobilov na teden.

Musk je hkrati ponovno zatrdil, da namerava Tesla v letu 2018 izdelati in dobaviti 500,000 vozil, medtem ko naj bi do leta 2020 številka narasla ža na 1 milijon. Družba ni objavila svoje običajne celoletne ocene proizvodnje, vseeno pa pričakujejo, da bodo v prvi polovici leta prodali med 47,000 in 50,000 vozil Modela S in Modela X.

Investicijski odhodki družbe so se v lanskem zadnjem četrtletju podvojili na 521 milijonov dolarjev, saj je družba veliko vlagala v svoje tovarne v mestu Fremont in tovarno baterij Gigafactory v Nevadi. Izguba družbe v zadnjem četrtletju se je iz lanskih 320 milijonov dolarjev znižala na 131 milijonov dolarjev. V istem času so se prihodki družbe povečali za 88 odstotkov na 2,28 milijarde dolarjev.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce