Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla ni dosegla četrtletnih dobavnih ciljev, delnice izgubile 6 odstotkov vrednosti

Tesla ni dosegla četrtletnih dobavnih ciljev, delnice izgubile 6 odstotkov vrednosti
October 04
06:54 2019

Delnice Tesle so v četrtek izgubile 6 odstotkov vrednosti, potem ko je proizvajalec električnih avtomobilov objavil četrtletne poslovne rezultate, ki niso zadovoljili pričakovanja vlagateljev, ki so že tako zaskrbljeni zaradi upočasnitve rasti prihodkov in stalnih izgub družbe.

Medtem ko je družba v četrtletju dostavila rekordnih 97,000 vozil pa je bilo še vedno nekaj manj od povprečne ocene na Wall Streetu, predvsem pa manj od ciljnih 100,000 vozil, kolikor si jih je za cilj postavil izvršni direktor družbe Elon Musk.

Tesla si je za kot cilj dostavljenih vozil v letošnjem letu zastavila med 360,000 in 400,000 avtomobilov, kar pomeni, da mora v zadnjem četrtletju za izpolnitev nižjega konca celoletnega cilja dostaviti vsaj 105,000 vozil.

ZDA nameravajo po zmagi v sporu glede Airbusa uvesti uvozne dajatve na izdelke iz EU

Medtem ko podporniki Teslo vidijo kot rastočo delnico, pa analitiki v povprečju pričakujejo, da bo družba v tretjem četrtletju poročala o 7 odstotnem padcu prihodkov in ustvarila izgubo v višini 82 milijonov dolarjev. Celoletni prihodki družbe naj bi se povečali za 15 odstotkov, kar je veliko manj od 80 odstotne rasti v letu 2018.

"Glede na upočasnjeno rast prihodkov v letu 2019 in stalni pritisk na bruto marže, pričakujemo, da bodo neto izgube presegle tiste iz lanskega leta, kar bo še povečalo pritisk na že tako drago vrednotenje," je v četrtkovem sporočilu strankam zapisal analitik družbe Needham, Rajvindra Gill.

Model 3, ki naj bi Teslo privedel k trajnostni dobičkonosnosti, a se to v dveh letih od prihoda na trg še ni zgodilo. Medtem ko so sprva prodajo ovirale težave s proizvodnjo, pa sedaj nekatere analitike skrbi slabo povpraševanje po vozilu, kot tudi upadanje prodaje njihovih vozil višjega cenovnega razreda, ki so za Teslo bolj donosni.

Elon Musk je večkrat oddaljil svoj cilj za začetek trajne dobičkonosnosti družbe, nazadnje na letošnje zadnje četrtletje, medtem ko naj bi v tretjem četrtletju poslovali na črti donosnosti.

Mnogi vlagatelji na Wall Streetu so vse bolj skeptični glede izjav Muska, kot je na primer njegova napoved iz aprila lani, ko je dejal, da bodo samovozeči taksiji družbe na nekaterih ameriških trgih na voljo že v letošnjem letu.

Dvome v navedbe družbe glede napredka na področju avtonomne vožnje je v sredo podčrtala najava ameriških regulativnih organov, ki so napovedali preiskavo nesreč na parkiriščih, v katerih so bili vpleteni Teslini avtomobili, ki so se avtonomno vozili do svojih voznikov s pomočjo nedavno splavljene aplikacije Smart Summon.

Po padcu vrednosti v začetku letošnjega leta, se je vrednost Teslinih delnic od junija stabilizirala, a ostaja še naprej 31 odstotkov nižja, kot v enakem lanskem obdobju.

Da bi dosegla dobiček je družba omejila stroške, medtem ko vlaga v projekte, kot je gradnja tovarne v Šangahaju v vrednosti 2 milijard dolarjev, kot tudi načrtovanje prihodnjih modelov, kt sta SUV model Y in komercialni tovornjak.

Tesla načrtuje začetek proizvodnje v svoji kitajski tovarni v tem mesecu, vseeno pa zaenkrat ni jasno, kdaj bodo dosegli svoje cilje proizvodnje ob koncu leta, zaradi negotovosti glede naročil, delovne sile in dobaviteljev.

"Družba mora še vedno dokazati, da lahko proizvaja svoja vozila z obsežno dobičkonosnostjo, poleg tega dvomimo v napovedi vodstva, o tem kakšno je stalno povpraševanje po njihovi trenutni ponudbi izdelkov in njihovih načrtih," so v svojem poročilu strankam zapisali analitiki pri družbi Cowen.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce