Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla objavila največjo četrtletno izgubo v zgodovini

Tesla objavila največjo četrtletno izgubo v zgodovini
February 09
07:51 2018

Izdelovalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem trimesečju ustvaril največjo četrtletno izgubo v zgodovini in sporočil, da so se pri ključnih proizvodnih načrtih za njihov najnovejši avtomobil Model 3 "naučili veliko lekcij". Prihodnost družbe je odvisna prav od slednjega modela, vendar so se pri njem do sedaj borili z veliki proizvodnimi ozkimi grli.

Iz družbe so tako sporočili, da so v zadnjem trimesečju do 31. decembra zabeležili izgubo v višini 551 milijonov evrov, medtem ko je bila v enakem odboju leto pred tem 100 milijonska. Kljub temu so sporočili, da so se prihodki družbe povečali na 2,68 milijarde evrov, hkrati pa naj bi jim uspevalo odpravljati težave pri proizvodnji Modela 3.

Sony je ob odličnem poslovanju dobil tudi novega izvršnega direktorja

"Na neki točki v letošnjem letu pričakujemo, da nam bo uspelo ustvariti pozitiven četrtletni poslovni prihodek," so pri Tesli, ki v svoji zgodovini še ni uspela doseči dobička sporočili v sredo.

Kljub obstoječim ozkim grlom v proizvodnem procesu, je proizvajalec električnih avtomobilov dejal, da bodo proizvodnjo Modela 3 do konča prvega četrtletja letošnjega leta povečali na 2500 na teden, medtem ko naj bi do konca drugega četrtletja dosegli proizvodne nivoje, 5000 avtomobilov na teden.

Kljub temu so dodali opozorilo, da "so naše predhodne izkušnje pri povečevanju proizvodnje pokazale, na težavnost natančnega napovedovanja specifičnih stopenj proizvodnje v določenih časovnih obdobjih."

Model 3 je družba začela prodajati prejšnje leto, cene za avtomobil pa se v ZDA začnejo pri 35,000 dolarjih. gre za avtomobil srednje velikosti, ki ga pri družbi opisujejo kot najbolj cenovno dostopen izdelek v njihovi zgodovini in upajo, da jim bo z njim uspelo prodreti na masovni trg.

Avtomobil je bistveno cenejši od Teslinih trenutnih modelov X in S, katerih cene se začnejo pri 70,000 dolarjev.

Analitiki so dejali, da so prvi vtisi o rezultatih podjetja optimistični. "Ne pričakujemo nobenih dodatnih zamud pri proizvodnji modela 3, zato gre za pozitivno poročilo," je dejal Efraim Levy, iz družbe CFRA Research. A vlagatelji niso bili tako prepričani v dobro poslovanje družbe, zato so delnice po objavi rezultatov izgubile na vrednosti.

Tesla je bila ustanovljena v letu 2003 in je trenutno pod nadzorom podjetnika Elona Muska, ki ima v svoji lasti tudi izdelovalca raket SpaceX. Po svetu imajo odprtih 330 trgovin in servisnih lokacij.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce