Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Tesla prvič vredna več kot 1 bilijon dolarjev

Tesla prvič vredna več kot 1 bilijon dolarjev
October 26
05:59 2021

Tržna vrednost družbe Tesla je v ponedeljek prvič presegla bilijon dolarjev, s čimer je podjetje postalo peto, ki mu je uspelo prebiti ta mejnik. Delnice proizvajalca električnih avtomobilov so včeraj pridobile 12,6 odstotka vrednosti, potem ko je družba z ponudnikom renta avtomobilov, Hertz sklenila pogodbo za prodajo 100.000 vozil.

Tesla je sicer že dlje časa po tržni kapitalizaciji najbolj vreden proizvajalec avtomobilov na svetu, a izdela zgolj delček proizvodnje, velikih znamk, kot sta Volkswagen in Toyota. Pred tem je na ameriški borzi bilijon dolarjev ovrednotenja uspelo doseči zgolj še tehnološkim velikanom, Apple, Microsoft, Amazon in Alphabet.

Tesla se je pred zadnjimi uspehi več let spopadala z težavami pri povečanju proizvodnje svojih avtomobilov, zaradi česar je bilo mnogo vlagateljev prepričanih, da bo družba propadla.

Trgi so nov teden začeli pozitivno

A preobrat je sledil lani, ko je podjetje, ki ga vodi podjetnik Elon Musk, uspelo izboljšati svoje poslovanje in je prvič zabeležilo letni dobiček, to pa je spodbudilo rast njihovih delnic.

Posel z družbo Hertz je sicer doslej največje naročilo za najem električnih avtomobilov in med vlagatelji velja, kot dodatna zaupnica v tehnologijo.

Hertz bo v naslednjih 14 mesecih za najem 100.000 avtomobilov Modela 3 plačal 4,2 milijarde dolarjev, vozila pa bodo predstavljala približno petino njihove celotne flote. Družba za izposojo vozil bo hkrati zgradila tudi mrežo polnilnih postaj.

Omenjena vozila imajo sicer doseg v dolžini približno 300 kilometrov, vendar pa v ZDA močno primanjkuje infrastrukture za polnjenje, kar naj bi se sedaj spremenilo.

"Električna vozila so sedaj nekaj običajnega in šele začeli smo opažati naraščajoče svetovno povpraševanje in zanimanjem," je dejal začasni direktor družbe Hertz, Mark Fields.

Tesla je sicer lani izdelala zgolj 500.000 vozil, kar je zgolj delček proizvodnje Volkswagna (9.3 milijona vozil)Toyote (7,2 milijona vozil) in zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi (6,8 milijona vozil).

Kljub temu si je Musk zadal ambiciozen cilj 50 odstotne letne rasti proizvodnje, pri čemer sčasoma upa, da jim bo uspelo na leto izdelati 20 milijonov vozil.

V ponedeljek je bila sicer objavljena novica, da je Tesla umaknila svojo najnovejšo posodobitev avtopilota, programske opreme za popolnoma samovozeče avtomobile, potem ko so se vozniki pritožili nad težavami pri vožnji.

Nekateri vozniki so tako poročali o občasnih težavah, ot so oglašanje varnostnih opozoril, kljub temu, da ni prišlo do nobenih nevarnosti. Družba še ni sporočila, kdaj bo nova programska oprema za pomoč voznikom ponovno na voljo.

V avgustu je ameriška nacionalna uprava za varnost v prometu odprla uradno varnostno preiskavo v sistem avtopilota, ki je vgrajen v 765.000 ameriških vozil. Preiskava sledi seriji 11 nesreč, v katerih so bili udeleženi avtomobili družbe Tesla in reševalna vozila od leta 2018.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles