Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla razkrila dogovor z kitajsko družbo Tencent

Tesla razkrila dogovor z kitajsko družbo Tencent
March 29
07:35 2017

Kitajska skupina Tencent se je odločila za nakup 5 odstotnega deleža v družbi Tesla Inc, za kar so odšteli 1,78 milijarde dolarjev. Gre za najnovejšo naložbo kitajske internetne družbe v potencialno zelo donosnem trgu samovozečih vozil in z njimi povezanih storitev.

Investicija Tencenta, ki so jo razkrili z vložitvijo dokumentacije, pri ameriških regulativnih organih, zagotavlja Tesli zaveznika z veliko denarnimi rezervami, medtem ko se pripravljajo na splavitev njihovega prvega avtomobila namenjenega širokim množicam, Modela 3.

Tesla zbira nov kapital

Delnice družbe so po objavi nakupa pridobile 2,7 odstotka vrednosti in torkovo trgovanje zaključile pri ceni 277,45 dolarja, s tem se je družba približala tržni vrednosti Forda, ki je za General Motorsom drugi najvrednejši ameriški proizvajalec avtomobilov.

Hkrati bi lahko družba Tencent ameriškemu izdelovalcu električnih vozil pomagala prodajati, ali celo izdelovati avtomobile na Kitajskem, ki je največji avtomobilski trg na svetu. "Zagotovo gre za močno šahovsko potezo iz strani Tesle," je dejal Jeff Schuster iz raziskovalne družbe LMC Automotive, in pri tem navajal infuzijo gotovine in "pomoč pri navigaciji na kitajskem trgu".

Izvršni direktor in ustanovitelj Tesle, Elon Musk je v torek prek twitterja zapisal: "Vesel sem, da smo pri Tesli kot vlagatelja in svetovalca pridobili družbo Tencent." Musk ni dodatno razložil kaj je mislil s "svetovalcem" vseeno pa je v ločenem Tweetu ugotovil, da je iz Kitajske prejel zelo majhno število naročil za Model 3, kjer avtomobila uradno niso predstavili.

Srednje velik model 3 naj bi pozneje letos začeli najprej prodajati v ZDA.

Z dogovorom bo družba Tencent razširila svojo prisotnost na nastajajočem investicijskem sektorju, ki vključuje samovozeče električne avtomobile, ki bi lahko omogočali nove načine prevoza, kot je avtomatizirana delitev vožnje in dostave, kot tudi pomožnih storitev, od informacijske zabave, do e-poslovanja.

V Beli Hiše se niso takoj odzvali na prošnjo za komentar glede kitajske naložbe v Teslo, vseeno pa je bil Donald Trump v preteklosti kritičen do ameriške avtomobilske industrije in kitajske trgovinske politike.

Tencent ima sedaj v svoji lasti 8,2 milijona delnic Tesle, kar pomeni, da so za Muskom, investicijkimi družbami Fidelity, Baillie Gifford in T. Rowe Price sedaj peti največji delničar družbe.

Za pomoč pri financiranju proizvodnje Modela 3 je Tesla v začetku meseca s prodajo navadnih delnic in zamenljivih menic, pridobila 1,2 milijarde dolarjev kapitala.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce