Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla se je kljub prepovedi lokalnih oblasti odločila za ponoven zagon proizvodnje

Tesla se je kljub prepovedi lokalnih oblasti odločila za ponoven zagon proizvodnje
May 12
06:50 2020

Tesla se je kljub prepovedi lokalnih oblasti odločila za ponovno odprtje svoje edine ameriške tovarne električnih avtomobilov. Včeraj je tako izvršni direktor podjetja Elon Musk na twitterju zapisal, da so ponovno zagnali proizvodnjo, sam pa naj bi "bi v proizvodni liniji z vsemi drugimi".

Ameriške zvezne države in lokalne vlade sicer poizkušajo določiti najboljši način za ponoven zagon gospodarstva po zaprtju zaradi pandemije kitajskega koronavirusa. Že pred tem se je sicer Musk zavezal, da bo preselil sedež podjetja izven Kalifornije, če obratu ne bodo dovolili ponovnega odprtja.

Medtem ko je večina zveznih držav olajšala svoje omejitve in ponovno dovolila zagon proizvodnje, pa jih v okrožju Alameda, kjer stoji tovarna Fremont, oblasti niso. Mesto se sicer nahaja uro vožnje južneje od San Francisca.

Elon Musk je v soboto dejal, da bo Tesla proti okrožju vložila tožbo in od sodišča zahtevala odpravo ukaza, ki proizvajalcu avtomobilov preprečuje nadaljevanje proizvodnje.

Zahtevke za čas brezposelnosti je v ZDA oddala že skoraj petina vse delovne sile

Namesto, da bi počakal na odločitev sodišč, pa se je Musk v ponedeljek odločil, da bo obrat ponovno odprl.

Iz lokalne policijske uprave so medtem sporočili, da se zavedajo razmer, a da bodo ravnali v skladu z presojo zdravstvenih uradnikov v okrožju.

Oddelek za javno zdravje okrožja Alameda je v ponedeljek dejal, da "aktivno komunicira" s Teslo glede njihovih načrtov za ponovno odpiranje tovarne in da ubirajo enak pristop, kot bi ga uporabili pri drugih podjetjih, ki so kršila navodila o zaprtju poslovanja.

V elektronskem sporočilu, naj bi Tesla po pisanju medijev svojim delavcem dejala, da je odločitev o ponovnem odprtju v skladu s smernicami v Kaliforniji.

Musk je na Twitterju zapisal, da je Tesla deskriminirana saj je bilo drugim ameriškim proizvajalcem avtomobilov dovoljeno ponovno zagnati svojo proizvodnjo. Slike parkirišča pred tovarno Tesle so sicer kažejo, da so le ta skoraj polno zasedena. Tovarna je sicer od 26. marca zaprta in izvaja zgolj svoje omejene osnovne dejavnosti.

Proizvodnja zunaj Kalifornije

Tesla je obrat v Šangahaju odprla lani, poleg tega pa gradijo še obrat v Nemčiji v bližini Berlina. Kljub temu je tovarna v Fremontu njihov sedež in njihov primarni proizvodni obrat.

Musk je v soboto dejal, da bo svoj ameriški obrat preselil v drugo zvezno državo, če bo to potrebno za ponoven zagon proizvodnje.

Uradniki iz Teksasa, Utaha, Georgije in Nevade, kjer ima Tesla svoje obrate za sestavljanje baterij, so se medtem na Twitterju že obrnili na Muska in mu ponudili spodbude, če bi proizvodni obrat preselil pod njihovo juresdikcijo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je včeraj dejal, da bi morala Kalifornija "dati prednost" pomoči Tesli pri ponovnem odpiranju proizvodnje, saj gre za enega od največjih proizvodnih delodajalcev v tej zvezni državi.

Guverner države, Gavin Newsom je dejal, da se je z Muskom pogovarjal prejšnji teden in da je njegova zaskrbljenost del razloga, zakaj se je Kalifornija odločila za postopno uvajanje ponovne proizvodnje, medtem ko počasi odpravljajo ukrepe karantene.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce