Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla v tretjem četrtletju z največjo izgubo v zgodovini

Tesla v tretjem četrtletju z največjo izgubo v zgodovini
November 02
08:03 2017

Izdelovalec električnih avtomobilov Tesla je svoje proizvodne cilje za svoj nov avtomobil Model 3 pomaknil nazaj in priznal, da so več mesecev za svojimi prvotnimi cilji. Pri družbi so tako dejali, da bodo sedaj proizvodne cilje v višini 5000 izdelanih vozil na teden namesto decembra letos dosegli v začetku prihodnjega leta.

Nov cilj je družba objavila potem ko so v zadnjem četrtletju ustvarili največjo izgubo v zgodovini družbe, zaradi česar so delnice družbe izgubile več kot 5 odstotkov vrednosti. Tesla je tako v treh mesecih do 30. septembra ustvarila izgubo v višini 531 milijonov evrov, kar je skoraj dvakrat toliko kot v prejšnjem četrtletju.

V enakem lanskem obdobju je sicer družba dosegla dobiček v višini 18,8 milijona evrov. Izgube so večje od običajnih ker so se pri podjetju osredotočili na povečanje proizvodnje novega modela 3.

Tesla naj bi konec oktobra predstavila svoj prvi električni tovornjak

Pri proizvajalcu avtomobilov tako upajo, da bodo uspeli pritegniti zanimanje množičnega trga vozil, z avtomobilom, ki bo v osnovni različici stal okrog 30,000 evrov, kar je pol manj od njihovega luksuznega modela S.

Tesla je sporočila še, da so v trimesečju izdelali samo 260 novih modelov avtomobila, kar je manj kot petina od 1500 vozil, ki naj bi jih po načrtu izdelali v tem obdobju. V izjavi so pri družbi dejali, da še naprej nadaljujejo z doseganjem "napredka pri odpravi ozkih grl v produkciji Modela 3". "Narava proizvodnih izzivov med povečanjem kot je ta, nam otežuje napovedovanje kako dolgo bo trajalo predenj bodo odpravljena vsa ozka grla oziroma, če se bodo pojavila nova," so dejali.

Zamude pri proizvodnji v tovarni

Pri družbi so dejali, da je glavna omejitev pri proizvodnji napredek pri proizvodnji v njihovi veliki tovarne v Nevadi, kjer sestavljajo akumulatorske module. Ta naj bi se upočasnil saj bodo morali preoblikovati del proizvodnega procesa.

"Pred tremi ali štirimi tedni se bil zelo depresiven," je dejal izvršni direktor družbe Elon Musk in dodal, da je sedaj bolj optimističen, ker je sedaj jasno katere spremembe morajo izvesti. A tudi v prihodnje bi lahko prišlo do dodatnih težav.

Čeprav se je obseg četrtletnih prihodkov glede na enako lansko obdobje povečal za približno 30 odstotkov na skoraj 3 milijarde dolarjev pa Tesla še naprej porablja ogromne količine gotovine.

Iz družbe so tako sporočili, da bodo v četrtem trimesečju za investicije porabili milijardo dolarjev, s čimer se bodo naložbe v drugi polovici leta povečale na 2 milijardi dolarjev. Hkrati se bi lahko zaradi nedoseganja proizvodnih ciljev glede modela 3 in načrti za nova vozila spet znašli pred novimi zahtevami za dodatna sredstva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce