Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tesla zbira nov kapital

Tesla zbira nov kapital
March 16
07:00 2017

Pri družbi Tesla so včeraj izrazili pričakovanje, da bodo s ponudbo delnic in drugih vrednostnih papirjev zbrali približno 1,15 milijarde dolarjev svežega kapitala, ki je potreben zaradi vstopa družbe v pred produkcijo prihajajočega novega električnega avtomobila Model 3.

Višanje kapitala iz strani Tesle je bilo sicer pričakovano že vse od konca lanskega leta, dodatna gotovost pa je prišla potem, ko je direktor družbe Elon Musk prejšnji mesec dejal, da bi lahko bilo podjetje "blizu roba" svojih denarnih potreb. Nekateri analitiki iz Wall Streeta so napovedali, da bi lahko Tesla zbrati do 2,5 milijarde dolarjev kapitala.

Tesla napoveduje začetek masovne proizvodnje Modela 3 že za letošnji september

Družba se je tekom svoje zgodovine za svež kapital že večkrat obrnila na Wall Street. Pri podjetju imajo negativni denarni tok že vse od leta 2014, hkrati pa so od začetka kotiranja na borzi ustvarili dobiček v le dveh četrtletjih.

Tesla je imela ob koncu lanskega leta na voljo 3,4 milijarde dolarjev denarnih sredstev, od katerih je večina prišla od ponudbe delnic v maju, denarja od njihovega prevzema družbe SolarCity in skoraj 1 milijarde dolarjev, iz naslova kreditov.

Teslino opozorilo, da bodo v prvi polovici leta 2017 porabili med 2 in 2,5 milijarde dolarjev za investicije, je v kritičnem času pred začetkom proizvodnje novega Modela 3, ki naj bi se začela v juliju družbo pustila z majhno zalogo sredstev.

Delnice družbe, ki so trenutno vredne 9 odstotkov manj od letnega viška doseženega v februarju, so včeraj zrasle za 2,1 odstotka na 261,11 dolarja.

Pri Tesli so sporočili, da bodo izdali za 250 milijonov dolarjev navadnih delnic in za 750 milijonov dolarjev prenosljivih opcij z časom dospetja v letu 2022. Hkrati so dejali da bodo iztržek porabili za "okrepitev svoje bilance stanja in dodatno znižanje tveganja povezanega z hitro širitvijo svojega poslovanja zaradi uvedbe Modela 3, kot tudi za splošne namene družbe."

Podjetje s sedežem v Silicijevi dolini je dejalo še, da bo z nakupom 25 milijonov dolarjev težkega deleža, pri zbiranju kapitala sodeloval tudi Elon Musk.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce