Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Težave Evergranda se stopnjujejo

Težave Evergranda se stopnjujejo
November 29
07:13 2021

Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih težavah in mora nujno zbrati približno 344 milijonov dolarjev.

Tudi delnice njihove enote za izgradnjo električnih vozil, z imenom China Evergrande New Energy Vehicle Group, so izgubile več kot 5 odstotkov vrednosti, potem ko so sporočili, da podjetje še vedno išče načine za črpanje kapitala v enoto z drugimi vlagatelji.

Tesla bo na Kitajskem širila svojo proizvodnjo

Evergrande je trenutno sredi zbiranja kapitala, saj se spopadajo z več kot 300 milijardami dolarjev obveznosti, kitajska komunistična oblast pa je njihovemu predsedniku Hui Ka Janu dejala, da naj za poplačilo imetnikom obveznic uporabi nekaj od svojega osebnega bogastva.

Družbi ni uspelo izplačati kuponov v skupni vrednosti 82,5 milijona dolarjev, ki so zapadli 6. novembra, vlagatelji pa so nestrpno čakajo ali bo družbi uspelo izpolniti svoje obveznosti do 6. decembra, ko se izteče 30 dnevno obdobje mirovanja.

Razvijalec nepremičnin je pozno v petek razkril, da je Hui prodal 1,2 milijarde delnic podjetja, po poprečni ceni 2,23 hongkonškega dolarja, s čimer je svoj delež v nepremičninskem velikanu s sedežem v mestu Šenžen iz 77 odstotkov znižal na 67,9 odstotka.

Nekoč razvijalec z najvišjo prodajo na Kitajskem, je s svojimi težavami, prizadel širši kitajski nepremičninski sektor, pri čemer je sledil niz neplačanih obveznosti in znižanj bonitetnih ocen svojih vrstnikov v zadnjih nekaj mesecih.

Trgovanje z delnicami razvijalca nepremičnin Fantasia Holdings je bilo v ponedeljek prekinjeno zaradi čakanja na pomembno objavo družbe. V četrtek so pri razvijalcu dejali, da je bila zoper enoto povezano z neporavnanim posojilom, vložena peticija za likvidacijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles