Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Težave mobilnega oddelka so zmanjšale rast dobičkonosnosti Samsunga

Težave mobilnega oddelka so zmanjšale rast dobičkonosnosti Samsunga
July 31
06:40 2018

Samsung Electronics je danes poročal o najpočasnejši rasti četrtletnih dobičkov v več kot letu dni, kar je posledica slabe prodaje pametnih telefonov Galaxy S9, hkrati pa je družba za prihodnost opozorila pred ostrejšo konkurenco na vse bolj zahtevnem trgu mobilnih telefonov.

Korejski tehnološki velikan je dejal, da so se dobički njihovega oddelka za izdelavo pametnih telefonov glede na enako lansko obdobje znižali za 34 odstotkov, kar je najhitrejši tempo padanja od lanskega prvega četrtletja, saj so cenejši kitajski telefoni znižali njihove marže.

Družba vlagateljem ni dala veliko razlogov za hiter preobrat v poslovanju mobilnega oddelka, saj so sredi zaskrbljenosti, da njihovim telefonom za povečanje prodajnih številk primanjkuje inovativnosti, opozorili na močno konkurenco.

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju dosegla 4,1 odstotka

"Samsung je proti Kitajski že izgubil cenovno tekmo sedaj pa jim kitajski telefoni ogrožajo tudi na področju oblikovanja in hardverske moči," je dejal Park Kung-hoon iz sklada HDC Asset Management. "Za Samsung to ne bo lahka tekma, če jim ne bo uspelo izpolniti potreb potrošnikov po novih pametnih telefonih."

Višji stroški za trženje in razočarajoče prodajne številke za model S9, ki niso dosegle ciljev so pustili posledice na poslovanje oddelka za mobilno telefonijo, so sporočili pri Samsungu.

Konkurenca se bo dodatno zaostrila v prihajajočih mesecih, ko bo izdanih mnogo novih modelov telefonov, so dodali. Kot odgovor na to, bo Samsung "iskal rast prodaje z zgodnejšo uvedbo novega telefona Galaxy Note, kot običajno,"so še zapisali. Nov telefon Note naj bi tako splavili že v začetku avgusta.

Trenutno še ni jasno ali so težave Samsunga v mobilnem poslovanju, ki predstavlja približno 40 odstotkov njihovih prihodkov, posledica njihovih lastnih napak ali pa odražajo širšo upočasnitev te industrijske panoge.

Največji svetovni izdelovalec čipov in pametnih telefonov je tako sporočil, da so v drugem četrtletju zabeležili 5,7 odstotno rast dobička, ki je dosegel 11,4 milijarde evrov, kar je bilo malenkost več od napovedi. Prihodki v drugem četrtletju so se znižali za 4 odstotke na 44,8 milijarde evrov.

Oddelek za mobilno industrijo je v četrtletju vknjižil 34 odstoten padec dobička, ki je dosegel 2,07 milijarde evrov. Gre za največji padec dobička po začetku lanskega leta.

Delnice družbe so po objavi podatkov izgubile 0,5 odstotka vrednosti.

Prodaja čipov raste

Medtem ko se na področju mobilne telefonije srečujejo s težavami pa ostaja njihov oddelek za izdelavo čipov glavni ustvarjalec dobička. To je posledica velikega povpraševanja iz naslova družb, ki se ukvarjajo z računalništvom v oblaku in industrije kripto valut, zato so cene čipov DRAM narasle.

Enota je tako poročala o rekordnem dobičku v višini 8,9 milijarde evrov, kar je bilo glede na enako lansko obdobja kar 45 odstotkov več in v skladu z tržnimi pričakovanji.

Pri Samsungu so dejali, da bo ostalo povpraševanje po njihovih spominskih čipih DRAM močno tudi v drugi polovici leta, kar je posledica rasti števila serverskih podatkovnih centrov, ki se uporabljajo za računalništvo v oblaku.

Ta pogled deli tudi njihov korejski tekmec SK Hynix, ki je prejšnji teden napovedal močno prodajo čipov DRAM do konca letošnjega leta. Takšne napovedi bi morale pomiriti strahove vlagateljev pred hitrim koncem trenutnega dve leti trajajočega prodajnega razcveta v tej panogi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce