Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Težave na naftnih trgih so danes znižale vrednost azijskih delniških indeksov

Težave na naftnih trgih so danes znižale vrednost azijskih delniških indeksov
April 28
06:10 2020

Azijske delnice in ameriške terminske pogodbe so v torek izgubile na vrednosti, s čimer so bili izbrisani zgodnji dobički, saj je ponovni padec cen nafte zasenčil optimizem glede ublažitve omejitev povezanih s izbruhom pandemije kitajskega koronavirusa, ki se kažejo po vsem svetu.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,3 odstotka vrednosti, pri čemer so kitajske delnice upadle za 0,7 odstotka, južnokorejske delnice pa so izgubile 0,22 odstotka vrednosti.

Cene terminskih pogodb za nafto so se znižale potem, ko je največji ameriški sklad, ki trguje z nafto sporočil, da bo prodal vse svoje pred mesečne pogodbe za surovo nafto, da bi se izognil nadaljnjim izgubam, saj cene še naprej propadajo.

Nekateri vlagatelji medtem upajo, da je najhujše obdobje za svetovno gospodarstvo že prešlo, saj vse več držav ponovno dovoljuje podjetjem, da začenjajo z poslovanjem, vseeno pa ostajajo države previdne, ker cepivo proti koronavirusu še vedno ni razvito.

Ameriška zvezna država se je zaradi izbruha pandemije koronavirusa odločila za tožbo proti Kitajski vladi

"Smo manj optimistični, zato pričakujemo počasnejše okrevanje svetovnega gospodarstva," do v raziskovalnem zapisu dejali pri avstralski banki Commonwealth. "Tveganje ponovne uvedbe omejitev, je tveganje za optimistične obete udeležencev na trgu, ko gre za hitro nadaljevanje običajne gospodarske dejavnosti."

Vsi trije glavni ameriški borzni indeksi so v ponedeljek pridobili na vrednosti in so sedaj že v območju 20 odstotkov od njihovih rekordnih vrednosti doseženih v februarju.

Merodajni indeks S&P 500 je v tem mesecu na dobri poti k dosegi najboljše mesečne rasti po letu 1987, potem ko so trije bilijoni dolarjev spodbud trgom pomagali pri vrnitvi velikega dela izgubljene vrednosti delnic, saj je kitajski virus gospodarstvo skoraj povsem ustavil.

Vseeno so nekateri analitiki prepričani, da bo rast omejena, če ne bo kmalu prišlo do napredka pri iskanju zdravila za to bolezen.

Vlade od Italije, do Nove Zelandije so medtem napovedale ublažitev omejevalnih ukrepov, medtem ko je Velika Britanija sporočila, da je za takšne ukrepe še prezgodaj. Na drugi strani se pričakuje, da zvezna država New Yorku še nekaj tednov ne bo odprla gospodarstva.

Cene nafte so se znižale zaradi vztrajnih pomislekov glede presežne ponudbe in pomanjkanja prostora za skladiščenje. Z pogodbami za nakup majske nafte se je v ponedeljek trgovalo v manjšem obsegu kot običajno, saj so trgovalci prešli na terminske pogodbe z poznejšimi meseci dobave.

Cena ameriške nafte je upadla za kar 14,24 odstotka na 10,96 dolarja za sod, medtem ko se je cena nafte znamke Brent znižala za 4,05 odstotka na 19,18 dolarja za sod.

Ameriški dolar in evro sta medtem ohranila svoji vrednosti, saj so se trgovalci vzdržali opravljanja velikih poslov pred odločitvijo Ameriške centralne banke (Fed) o politiki, ki bo sprejeta v sredo in četrtkovega zasedanja Evropske centralne banke.

Fed je medtem že napovedala sprejem vrste ukrepov za zmanjšanje gospodarskega učinka pandemije kitajskega virusa, zato vlagatelji ta teden pričakujejo, da banka ne bo sprejela dodatnih ukrepov.

ECB bo medtem verjetno razširila svoje program odkupa dolgov, ki bo vključeval tudi slabe obveznice, s čimer želijo zagotoviti nadaljnjo financiranje podjetij.

Glavne centralne banke po svetu so se na gospodarski padec, ki ga je prinesel kitajski virus odzvale z zniževanjem obrestnih mer, odkupovanjem dodatnega državnega dolga in ukrepi za povečanje posojanja denarja malim podjetjem.

Zlato, ki velja za varno zatočišče v času negotovosti je medtem že tretjo zaporedno trgovalno sejo izgubilo na vrednosti, kar je znamenje večjega apetita vlagateljev po bolj tveganih naložbah.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce