Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toshiba je končno dostavila pričakovano poročilo o poslovnih rezultatih

Toshiba je končno dostavila pričakovano poročilo o poslovnih rezultatih
August 10
07:23 2017

Toshiba je izpolnila rok glede svojih dolgo pričakovanih poslovnih rezultatih in tako zmanjšala tveganje, da bo podjetje umaknjeno iz Tokijske borze.

Skupina, ki je najbolj znana kot izdelovalec elektronike, je tako v zadnjem fiskalnem letu zabeležila izgubo v višini 7,5 milijarde evrov. Revizorska družba PricewaterhouseCoopers Aarata je podala svoje strokovno mnenje, kar pomeni, da je na splošno odobrila objavljene rezultate. Toshiba se sicer bori, da bi si opomogla od računovodskega škandala iz leta 2015.

Kaj je šlo narobe?

Težave družbe, so se kot že navedeno začele v letu 2015, ko je bilo ugotovljeno, da so bili dobičke podjetja v zadnjih sedmih letih prenapihnjeni za nekaj več kot 1 milijardo evrov. Računovodski škandal je vodil v odstop več članov višjega vodstva podjetja, vključno z izvršnim direktorjem družbe.

Toshiba z tožbo proti partnerski družbi Western Digital

Konec leta 2016 je bilo razkrito, da ima njihova ameriška jedrska enota Westinghouse, na milijarde evrov izgube. Toshiba je v želji po diverzifikaciji stran od potrošniške elektronike, omenjeno podjetje kupilo v letu 2006. Njene finančne težave so se poglobile, potem ko je prišlo do prekoračitve stroškov in zamud pri izgradnji dveh ameriških jedrskih reaktorjev in potem, ko se je globalni apetit za jedrsko energijo po katastrofi v Fukušimi v letu 2011, krepko zmanjšal.

Westinghouse je zaprosila za stečajno varstvo, ki jo varuje pred upniki medtem ko gre skozi prestrukturiranje.

Kaj so dejali revizorji?

Toshiba je več mesecev odložila objavi svojih finančnih rezultatov, saj ni uspela dobiti odobritve iz strani revizijskih hiš. Revizijska hiša PricewaterhouseCoopers Aarata, je danes podala "strokovno mnenje" o zaslužkih družbe v letu do konca marca, kot tudi za zadnje četrtletje. To pomeni, da na splošno jamčijo za računovodske podatke, čeprav je bilo odkritih nekaj manjših težav.

Družba torej ne bo umaknjena iz trgovanja na borzi?

Revizijsko poročilo zmanjšuje tveganje za takojšni umik Toshibinih delnic iz borze v Tokiju. Delnice družbe so bile sicer v juniju umaknjene iz prvega razreda najpomembnejših delnic, potem ko je družba priznala, da so njihove finančne obveznosti višje od njihovih sredstev.

Če bo Toshiba o negativni neto vrednosti poročala še drugo leto zapored, pa bo to verjetno dovolj za umik njenih delnic iz borze. To je sicer odločitev, ki jo bo morala sprejeti Tokijska borza.

"Toshiba je storila en pozitiven korak naprej, za izogib takojšnjega umika iz borze," je dejal Makato Sengoku iz družbe Tokai Tokyo Research Center. "A to ni nič drugega, kot samo začetek."

Si lahko Toshiba opomore?

Podjetje mora za pokritje visokih izgub v ZDA, nujno prodati svoj cenjeni oddelek za izdelavo čipov. A prodaja je medtem naletela na vrsto ovir. Toshiba poizkuša enoto prodati konzorciju ameriških, južnokorejskih in japonskih vlagateljev. A je prodajo na sodišču izpodbijal Toshibin partner in konkurenčni ponudnik Western Digital.

Toshiba je sicer drugi največji izdelovalec čipov na svetu. Njeni izdelki se uporabljajo v podatkovnih centrih in potrošniških izdelkih po celem svetu, vključno z iPhoni in iPadi.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce