Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toshiba naj bi prodala delež v svojem oddelku za izdelavo spominskih čipov

Toshiba naj bi prodala delež v svojem oddelku za izdelavo spominskih čipov
January 27
09:01 2017

Iz Toshibe so sporočili, da bodo razcepili svoje poslovanje, ki izdeluje spominske čipe za pametne telefone in računalnike in vlagateljem prodali deleže v novih družbah. Japonska družba mora namreč zbrati sredstva, potem ko je razkrila veliko enkratno izgubo pri svoji ameriški jedrski družbi.

Toshiba bo točen znesek velikosti odpisa razkrila prihodnji mesec, a nekateri ocenjujejo, da bi lahko znašal okrog 5,6 milijarde evrov. Mediji so na široko poročali, da bo odprodane 20 odstotkov dejavnosti spominskih čipov, sama družba pa naj bi novico potrdila v bližnji prihodnosti.

Google/Alphabet zgrešil napovedi analitikov, delnice navzdol

Toshibino poslovanje z spominskimi čipi, je drugo največje na svetu za Samsungom in je ima ocenjeno vrednost med 8,4 in 12,15 milijarde evrov.

Pri družbi so izrazili upanje, da bo dogovor sklenjen do konca marca. Po poročanjih naj bi se za nakup zanimale družbe Canon, Western Digital in Japonska banka za razvoj, vseeno pa analitiki pričakujejo, da bo Toshiba prisiljena v znižanje cene, glede na to, da so njene finančne težave javno znane.

Spor

Delnice Toshibe so od konca decembra, ko so bile razkrite težave v njihovem oddelku, ki se ukvarja z jedrsko energijo, pri povezavi z ameriško podružnico Westinghouse Electric, izgubile več kot 45 odstotkov vrednosti.

Družba Westinghouse, je v letu 2015 kupila podjetje za jedrske gradnje in storitve iz Chicaga po imenu Bridge & Iron. A pri tem so ugotovili, da je bila vrednost premoženja, ki so ga prevzeli zelo verjetno precej manjša od prvotnih ocen, poleg tega pa je tu še spor o plačilih, ki bodo kmalu zapadla.

Poleg tega so pri Toshibi poročali tudi o neučinovitosti selovne sile v družbi Bridge & Iron, ki poleg drugih faktorjev zvišuje stroške poslovanja.

Škoda financam družbe grozi, da bo izničila ves trud, ki ga je družba vložila v popravo posledic razkritji v letu 2015, ko je bilo ugotovljeno, da je družba kar sedem let izkazovala višje dobičke od resnično ustvarjenih. Računovodski škandal je vodil k odstopu takratnega izvršnega direktorja družbe.

Od takrat si pri družbi prizadevajo za racionalizacijo poslovanja, vključno z prodajo svoje dobičkonosnega oddelka za izdelavo medicinskih pripomočkov, družbi Canon v letu 2016.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce