Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toshiba po 35 letih zaključila z izdelovanjem prenosnih računalnikov

Toshiba po 35 letih zaključila z izdelovanjem prenosnih računalnikov
August 11
05:44 2020

Japonski velikan Toshiba se je odločil za prodajo svojega deleža v izdelovalcu osebnih računalnikov Dynabook. To pomeni, da podjetje sedaj nima več nobene povezave z izdelovanjem osebnih računalnikov in prenosnikov.

Družba Sharp je sicer že leta 2018 odkupila 80 odstotni delež Toshibinega oddelka za izdelavo osebnih računalnikov, za kar so odšteli zgolj nekaj več kot 30 milijonov evrov, sedaj pa so pri Toshibi sporočili, da je omenjena družba odkupila še preostali delež.

Toshibin prvi prenosnik T1100 je bil sicer predstavljen davnega leta 1985. Tehtal je kar 4 kilograme in deloval prek 3,5 palčnih gibljivih diskov. Sprva so prenosnik prestavili zgolj v Evropi, pri čemer so po podatkih strani znanstvenega muzeja Toshibe, na leto nameravali prodati 10,000 enot.

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno

Še leta 2011 je Toshiba na leto prodala več kot 17 milijonov osebnih računalnikov, do leta 2017 pa je številka upadla na samo 1,9 milijona.

Leta 2016 so prenehali izdelovati prenosnike za običajne potrošnike v Evropi in se osredotočili zgolj na prodajo strojne opreme za podjetja.

Zadnja leta so bila za konglomerat težka, saj je družba v letu 2015 ustvarila izgubo v višini 290 milijonov evrov. V istem letu sta odstopila tudi predsednik in podpredsednik družbe, saj je neodvisna revizijska družba ugotovila, da je podjetje v preteklih šestih letih precenilo višino ustvarjenega dobička.

V letu 2019 je bila družba prisiljena zapreti svojo hčerinsko družbo NuGen, ki se je ukvarjala z jedrsko energijo, potem ko zanjo niso uspeli najti ustreznega kupca.

Povpraševanje potrošnikov po prenosnih računalnikov je sicer v zadnjih mesecih zaradi kitajskega korona virusa močno naraslo, vseeno pa je stanje na trgu osebnih računalnikov že kar nekaj časa zelo težko, je povedala analitičarka iz družbe CCS Insight, Marina Koytcheva.

"Samo družbe, ki jim je uspelo ohraniti obseg in cene (kot družbi Lenovo), ali imajo vrhunsko znamko (kot jo ima Apple) so uspešne na neusmiljenem trgu osebnih računalnikov, kjer obseg prodaje upada že vrsto let," je dejala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce