Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toshiba želi prodati svojo jedrsko družbo Westinhouse

Toshiba želi prodati svojo jedrsko družbo Westinhouse
March 15
08:00 2017

Predsednik družbe Toshiba, Satoši Tsunakava je dejal, da bi lahko podjetje odprodalo svoj večinski delež, v jedrski enoti ameriške družbe Westinhouse. Proizvajalec elektronike, ki se v zadnjem obdobju bori z težavami, je družbo Westinhouse kupil leta 2006, a je pri tem utrpel velike prekoračitve stroškov.

Hkrati je dobila družba že drugič dobila dovoljenje, da poročanje o svojih prihodkih odloži, tokrat do 11. aprila. Tsunakava je dejal: "Delamo na negovanju našega rastočega poslovanja, s čimer se želimo vrniti k stabilni rasti v fiskalnih letih 2018 in 2019."

Toshiba naj bi prodala delež v svojem oddelku za izdelavo spominskih čipov

Delnice družbe so konec včerajšnjega trgovalnega dne pridobile 0,5 odstotka vrednosti, potem ko so prej padle za skoraj 9 odstotkov.

V februarju je prejšnji predsednik družbe odstopil, podjetje pa je zaradi nesoglasja z revizorji odložilo objavo svojih poslovnih rezultatov. Prejšnji mesec je družba objavila, da bo odpisala za 5,8 milijarde evrov sredstev, saj je bila vrednost premoženja ameriške jedrske izpostave vredna veliko manj od prejšnjih ocen. Situacija je nekatere analitike vodila v opozorila, da bi lahko bila ogrožena prihodnost japonske družbe.

Jedrske izgube

Čeprav Toshibo še vedno pogosto povezujejo z tehnološkimi proizvodi, pa je družba postala raznolik konglomerat. Njihova izpostava za jedrske storitve tako družbi prinaša že približno tretjino vseh prihodkov. Vseeno pa del poslovanja družbe ni ustvaril dobička že vse od leta 2013, jedrske storitve pa so po jedrski nesreči v Fukušimi leta 2011, po vsem svetu v težavah.

Toshiba je vlagatelje pred veliko enkratno izgubo povezano z družbo Westinghouse opozorila decembra lani. Sredstva, ki so jih prevzeli so se namreč izkazala, kot manj vredna od prvotnih ocen, poleg tega pa je prišlo tudi do spora glede plačilnih obveznosti.

Med prošnjo za novo odložitev objave svojih poslovnih rezultatov, so pri Toshibi dejali, da so nekateri višji ameriški menedžerji izvajali "neprimeren pritisk" na način kako je družba za izgradnjo jedrskih elektrarn, obravnavana v njihovih računovodskih izkazih.

Prodaja premoženja

Od objave opozorila v decembru so delnice Toshibe izgubile že več kot polovico svoje vrednosti. Za izravnavo prihajajočega odpisa vrednosti pri Toshibi hitijo z prodajo večine ali celotnega poslovanja za izdelavo pomnilniških čipov, ki naj bi bilo po njihovem mnenju vredno vsaj 12 milijard evrov.

Družba je sicer za Samsungom drugi največji izdelovalec pomnilniških čipov na svetu. Toshiba se še vedno spopada z težavami po škandalu v letu 2015 , ko se je izkazalo, da je družba kar sedem let zapored precenjevala ustvarjeni dobiček. Novica je vodstvo družbe prisilila k odstopu.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce