Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toyota je po nesreči samovozečega vozila družbe Uber prekinila teste svojih avtonomnih vozil

Toyota je po nesreči samovozečega vozila družbe Uber prekinila teste svojih avtonomnih vozil
March 21
08:00 2018

Toyota je prekinila ameriške teste avtomobilov brez voznikov na javnih cestah, potem ko je prišlo v Arizoni do nesreče s smrtnim izidom, ki je vključevala samo vozeči avtomobil družbe Uber Technologies. Pri Toyoti so dejali, da so zaskrbljeni zaradi "čustvenega učinka", ki bi ga lahko incident pustil na testnih voznikih.

Proizvajalec avtomobilov je dodal, da še nima datuma ponovnega zagona preizkusov.

Nesreča v Arizoni je sprožila razpravo o tem, ali se avtonomna vozila v prometu uporabljajo prezgodaj. Analitiki pravijo, da ima tehnologija potencial za zmanjšanje nesreč in razširitev prevoznih možnosti za invalide in starejše, a nekateri svarijo, da tehnologija še ni dovolj dozorela in regulatorje pozivajo, naj uvedejo strožje varnostne preizkuse.

Strah pred dodatnimi dvigi ameriških obrestnih mer straši delniške trge

"Upajmo, da bo kongres incident upošteval in prenehal z prehitrim uvajanjem te nedozorele tehnologije", je dejala profesorica inženirstva na univerzi Duke, Missy Cummings.

Anketa, ki jo je lani opravil Pew Research Center je ugotovila, da se več kot polovica Američanov ne bi želela voziti v avtomobilih brez voznika, če bi imeli izbiro in izrazila določen nivo zaskrbljenosti glede takšnih vozil.

Nesreča v mestu Tempe, Arizona v nedeljo, je sicer prva smrtna nesreča, ki je vključevala popolnoma avtonomno vozilo.

Policija in zvezni uradniki sicer preučujejo podrobnosti o nesreči v kateri je življenje izgubila 49 letna ženska, potem ko jo je zbil Uberjev avtomobil, ki je deloval v avtonomnem načinu. Za volanom je bil sicer prisoten tudi človeški nadzornik.

Včeraj je policija mesta Tempe dejala, da so pregledali video posnetek nesreče in ponovili, da niso mogli ugotoviti krivca za nesrečo. Medtem so pri Uberju sporočili, da so začasno prekinili vse vožnje avtomobilov brez voznika.

Toyota, je prav tako opravljala svoje preizkuse avtonomne vožnje na javnih cestah v Michiganu in Kaliforniji. Družba je pred tem izrazila pričakovanje, da bo do leta 2020 v nekatere od njihovih vozil vgradila tehnologijo za avtomatizirano vožnjo.

"Ker menimo, da bi lahko nesreča čustveno vplivala na naše testne voznike, smo se odločili, da začasno prekinemo testiranje avtonomne vožnje na javnih cestah," je dejal tiskovni predstavnik družbe. Vseeno je dodal, da družba nadaljuje s testiranjem tehnologije v drugih državah sveta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce