Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toyota je presenetila z več kot 7 odstotno rastjo dobička

Toyota je presenetila z več kot 7 odstotno rastjo dobička
August 03
06:15 2018

Japonski avtomobilski gigant Toyota je objavil 7,2 odstotno povišanje čistega dobička v zadnjem četrtletju, kar je bilo bolje od pričakovanj in presenečenje za analitike. Čisti dobiček družbe je znašal 5,08 milijarde evrov, kar je več od 4,7 milijarde evrov doseženih v enakem lanskem obdobju.

Mnogi analitiki so sicer pričakovali, da bodo dobički Toyote ostali na isti ravni. A močna prodaja v Aziji in nekatera nižanja stroškov na domači fronti so pomagala pri dobičkonosnosti. Družba je sporočila še, da so v tem obdobju prodali 2,236,131 vozil, kar pomeni rast v višini nekaj nad 21,000 vozil.

"Toyota je v nekaterih delih Aseana poslovala zelo dobro", je dejala Janet Lewis, vodja skupine Macquarie. "Še posebej na Tajskem, kjer ima Toyota zelo močno leto. To je družbi v veliko pomoč, saj so tamkajšnje marže zelo dobre," je dodala.

Jaguar je postal prva žrtev trgovinskih vojn

Toyota je sporočila, da so se njihovi poslovnih prihodki povečali za skoraj 19 odstotkov. Kljub temu so zaradi krepitve zaskrbljenosti glede trgovinskih vojn, za letošnje leto ohranili svojo dosedanjo napoved dobička, ki naj bi dosegel 16,4 milijarde evrov.

V začetku leta so pri družbi dejali, da v poslovnem letu, ki se bo končalo marca 2019 pričakujejo prodajo 8,95 milijona vozil. A danes so napoved za malenkost znižali na 8,9 milijona vozil.

Zaskrbljenost glede uvoznih dajatev

Analitiki so opozorili pred potencialnimi ameriškimi uvoznimi dajatvami, ki bi lahko za uvožene avtomobile in avtomobilske dele znašale do 25 odstotkov, kar bi lahko v prihodnosti škodovalo Toyoti, katere največji trg je prav ameriški.

Veliki proizvajalci, vključno z Fiat Chryslerjem so že opozorili, da trgovinske spremembe že škodujejo njihovi uspešnosti. General Motors in Ford sta tako nedavno znižala svoje napovedi za dobiček v letošnjem letu, pri čemur sta kot razloge navedla višje cene jekla in aluminija, zaradi obstoječih ameriških uvoznih dajatev.

A gospa Lewis iz skupine Macquaire je dejala, da je bil vpliv obstoječih uvoznih dajatev do sedaj minimalen. "V tem trenutku so edine uvozne dajatve, skromne tarife za jeklo in aluminij," je dejala.

Vseeno je opozorila, da bi lahko vsaka velika sprememba v Severnoameriškem trgovinskem sporazumu (NAFTA) pomenila veliko bolj škodljive učinke za proizvajalce avtomobilov.

"Toyota in drugi proizvajalci avtomobilov imajo zelo močno prisotnost v Severni Ameriki, ki seveda vključuje tako Kanado, kot Mehiko, te spremembe pa bi lahko bile za proizvajalec zelo hude," je dejala.

Toyota bi bila bolj kot drugi proizvajalci izpostavljena tudi če bi se uvozne dajatve nanašale samo na uvoz iz Japonske, razloži Lewisova, "ker veliko izvozijo direktno iz Japonske, a spremembe sporazuma Nafta, bi jih še bolj prizadele". Na Kitajskem, kjer je Toyota do sedaj zaostajala za Hondo in Nissanom, je Lewisova dejala, da gre družbi "zelo dobro".

V maju je Toyota poročala o celoletnem dobičku v višini 19,1 milijarde evrov, kar je bilo 36 odstotkov več kot v prejšnjem poslovnem letu. Prodaja vozil v poslovnem letu je dosegla skoraj 9 milijonov vozil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce