Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toyota je za letos napovedala višjo dobičkonosnost

Toyota je za letos napovedala višjo dobičkonosnost
November 08
07:49 2017

Japonski izdelovalec avtomobilov Toyota je spremenil svojo prejšnjo napoved o nižjem letnem dobičku. Tako so sedaj iz družbe sporočili pričakovanje, da bo dobiček v letošnjem letu dosegel 14,8 milijarde evrov, medtem ko je prejšnja napoved predvidevala dobiček v višini 13,9 milijarde evrov.

Popravljena napoved je deloma posledica šibkejšega jena. Revizija napovedi avtomobilskega velikana prihaja potem ko so sprostili svoje polletne poslovne rezultate, ki so pokazali, da se je dobiček družbe povečal za 13,2 odstotka na 8,1 milijarde evrov. Dobički Toyote ustvarjeni iz naslova prodaje v tujini, sicer nihajo z ravnjo jena proti glavnim tržnim valutam. Če vrednost jena pade, so zaslužki ustvarjeni v tujini potem, ko jih vrnejo nazaj na Japonsko vredni več, s čimer se dvignejo tudi številke o dobičku.

BMW bo v Severni Ameriki odpoklical približno milijon avtomobilov

Prodaja vozil je v šestih mesecih do septembra dosegla skoraj 4,4 milijona enot, kar je 26 tisoč več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja na Japonskem je dosegla 1.087,354 enot, kar je 8544 vozil več. Na ključnem Severnoameriškem trgu so prodali 4211 avtomobilov manj, medtem ko so v Evropi prodali 35,122 vozil več kot v enakem lanskem obdobju.

Prejšnji letni poslovni podatki družbe so zaznamovali prvi padec dobičkonosnosti v petih letih, za kar so okrivili stroške spodbud strankam, na svojem ključnem ameriškem tržišču. Pri Toyoti so včeraj prav tako dejali, da bodo odkupili še eno tranšo svojih delnic, tokrat v vrednosti 1,9 milijarde evrov.

Takšna poteza je običajno namenjena zviševanju cen delnic družbe, saj zmanjšuje število razpoložljivih delnic na trgu, med katerimi se delijo dobički podjetja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce