Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toyota in Mazda sta za izgradnjo nove skupne tovarne v ZDA izbrali Alabamo

Toyota in Mazda sta za izgradnjo nove skupne tovarne v ZDA izbrali Alabamo
January 10
08:05 2018

Japonska avtomobilska giganta Toyota in Mazda sta po poročanju medijev, za izgradnji svoje nove tovarne v ZDA, izbrali zvezno državo Alabama. Družbi sta sicer lani razkrili, da načrtujejta ustanovitev skupnega podjetja, proizvodnja katerega naj bi se začela v letu 2021.

Pri Samsungu pričakujejo rekordne dobičke

Takrat je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je odločitev "velika naložba" v proizvodne zmogljivosti ZDA. Izbira lokacije za tovarno se je sicer v zadnjih mesecih zoožila na zvezni državi Alabama in Severna Karolina. Ameriški mediji so poročali, da je Severna Karolina dvoboj izgubila, ker ni ponujala logistične dejavnosti za oskrbovalno verigo, ki sta ju družbi potrebovali.

Grožnja z tarifami

Po pričakovanjih naj bi tovarna na leto izdelala 300,000 vozil in zaposlovala okrog 4000 ljudi. Pri Toyoti zaenkrat poročanja še niso želeli komentirati, a so sporočili, da bo svojo odločitev objavili "v začetku leta 2018". Na drugi strani ameriški mediji na veliko poročajo, da bo uradna objava znana kasneje danes.

Avtomobilska industrija je eno od področij, kjer je ameriški predsednik Donald Trump na tuje družbe vršil velik pritisk, da več svoje proizvodnje opravijo v ZDA. Lani je tako dejal, da se bo morala Toyota soočiti z visokimi tarifami za avtomobile izdelane v Mehiki za trg v ZDA, če jih bodo želeli izdelovati južno od meje.

Po raziskavi naj bi bilo 53 odstotkov avtomobilov, ki jih v ZDA prodaja šest japonskih proizvajalcev avtomobilov tam tudi izdelanih. Preostala vozila so bila izdelana na Japonskem, Mehiki, Kanadi ali drugod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce