Finančni trgi

Prispevki

Toyota napovedala naložbe v svojo Britansko tovarno

Toyota napovedala naložbe v svojo Britansko tovarno
March 17
07:43 2017

Toyota naj bi v namenila 280 milijonov evrov za nadgradnjo svoje tovarne v Veliki Britaniji, kjer izdelujejo modela Auris in Avensis. Naložba japonskega izdelovalca v tovarno blizu mesta Derby jim bo omogočila izdelavo vozil s pomočjo novega globalnega proizvodnega sistema.

Tesla zbira nov kapital

Tovarna zaposluje 2500 delavcev in je lani izdelala približno 180,000 vozil, večina od katerih je bila izvožena v Evropo in druge trge.

Izvršni direktor Toyota Motor Europe, Johan van Zyl je dejal, da je naložba dokaz, da se pir družbi trudijo za izboljšanje konkurenčnosti tovarne. Vseeno pa je opozoril: "Stalna tarifa in prosti trg brez ovir med Veliko Britanijo in Evropo, ki bosta predvidljiva in enostavna bosta ključnega pomena za uspeh v prihodnosti."

Padec dobička

Genaralni sekretar sindikata Unite, Len McCluskey je dejal, da morajo Toyotini delavci "vedeti ali jim vlada stoji ob strani in bo naredila vse kar je potrebno za zagotovitev proizvodnje novih modelov in prihod novih naložb v Veliko Britaniji". "Z pogovori o začetku zamenjave modelov kot so Vauxhallova Astra in odločitve o električnem Miniju Bmw-ja je zelo pomembno, da ministri pomirijo živce in dajo zagotovila, da bodo zagotovili breztarifni dostop do Evropskega enotnega trga in carinsko unijo v svojih Brexit pogajanjih."

V januarju je Toyota napovedala, da namerava za investicije v ZDA v naslednjih petih letih porabiti 10 milijard dolarjev. Japonska družba je sicer letos izgubila prvo mesto na lestvici največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu saj jih je prihitel nemški Volkswagen.

Prejšnji mesec je družba objavila tudi, da za finančno leto 2016-17 pričakujejo neto dobiček v višini 14,1 milijarde evrov. Vseeno bo to približno 3,2 milijardi evrov dobička manj kot so ga zabeležili leto pred tem.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce