Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Toyota napovedala podaljšanje prekinitve proizvodnje

Toyota napovedala podaljšanje prekinitve proizvodnje
December 14
07:22 2021

Toyota je napovedala, da bo v nekaterih tovarnah na Japonskem podaljšala prekinitev proizvodnje, saj se še naprej čuti vpliv težav z dobavno verigo. Največji izdelovalec avtomobilov na svetu je sporočil, da se njihovi dobavitelji avtomobilskih komponent v jugovzhodni Aziji soočajo z motnjami zaradi pandemije kitajske kuge.

Najnovejše zamude bodo prizadele proizvodne linije modelov Land Cruiser in luksuzne znamke Lexus. Družba je sporočila, da bo zaradi decembrskih zaustavitev obseg proizvodnje manjši za približno 14.000 vozil.

Trgi so v nov teden vstopili z rastjo

V sporočilu za medije so pri Toyoti dejali, da so bile zaustavitve posledica "nižje udeležbe zaposlenih pri dobaviteljih v jugovzhodni Aziji, zaradi ponovnega širjenja kitajske kuge in tesne logistične situacije na Japonskem."

A hkrati je družba sporočila, da se želi še naprej držati svojega cilja globalne proizvodnje za finančno leto, ki se konča 31. marca: "Radi bi ohranili naš cilj proizvodnje 9 milijonov vozil, vendar bomo še naprej pozorno spremljali situacijo."

Avgusta je japonski proizvajalec avtomobilov zaradi pomanjkanja računalniških čipov zmanjšal svojo globalno napoved proizvodnje.

Tekmeci Toyote, vključno z General Motorsom, Fordom, Nissanom, Daimlerjem, BMW-jem in Renaultom, so bili prav tako prisiljeni zmanjšati svojo proizvodnjo, saj so le s težavo prišli do ustrezne količine polprevodnikov.

Poleg motenj, ki jih je povzročila pandemija, je proizvajalce avtomobilov prizadel tudi nedavni požar v eni od tovarn enega od največjih dobaviteljev računalniških čipov na svetu.

Gospodarske posledice

Globalna kriza dobavne verige, ki je prizadela avtomobilsko industrijo, vpliva tudi na gospodarstvo države, kot celote.

Japonski izvoz je tako prekinil sedemmesečni niz dvomestne rasti, pri čemer se je v oktobru na letni ravni povišal za 9,4 odstotka. Gre za najpočasnejšo rast v zadnjih osmih mesecih, ki je bila hkrati nižja od pričakovanj analitikov.

Še posebej močno so bile prizadete prav pošiljke avtomobilov, ki so bile glede na enako lansko obdobje nižje za kar 37 odstotkov.

Izvoz avtomobilov v dve največji trgovinski partnerici Japonske, Kitajsko in ZDA, se je po podatkih Japonskega ministrstva za finance zmanjšal za skoraj polovico.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles