Finančni trgi

Prispevki

Toyota spet z novim odpoklicem vozil

Toyota spet z novim odpoklicem vozil
October 21
08:11 2015

Japonski izdelovalec avtomobilov Toyota je sporočil, da bodo zaradi težave z stikalom za odpiranje šip izvedli odpoklic 6,5 milijonov svojih vozil.

Stikalo naj bi namreč lahko povzročilo kratek stik, zaradi česar bi lahko prišlo do pregrevanja, kar bi potencialno lahko vodilo do požara, so sporočili iz družbe. To je zadnji v nizu odpoklicev s strani Toyote.

Družba je namreč nedavno zaradi težav z varnostnimi blazinami povezanimi z številom smrtnih primerov, po vsem svetu že odpoklicala 10 milijonov vozil.

Napaka v proizvodnji

Nepravilno delujoče stikalo je bilo med drugimi vgrajeno v modele Yaris, Corolla, Camry, RAV4 in Higlander. Odpoklic bo sicer vplival le na avtomobile izdelane med leti 2005 in 2010.

Toyota in Nissan napovedala vpoklic 6,5 milijona avtomobilov

Od tega je bilo približno 2,7 milijona vozil prodanih v Severni Ameriki, 1,2 milijona v Evropi in 600.000 na Japonskem so še sporočili iz družbe.

Podjetje je pojasnilo, da bi lahko bili so moduli v stikalu povezanem z električnimi stekli med proizvodnjo nedosledno naoljeni. Ostanki, ki nastanejo z obrabo med električnimi kontaktnimi točkami se lahko tako kopičijo in povzročijo kratek stik. To bi lahko posledično privedlo do pregrevanja stikala in taljenja, kar lahko privede tudi do požara.

Pri Toyoti so sicer sporočili, da niso bili seznanjeni z nobenim primerom, da bi napaka požar tudi dejansko povzročila.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce