Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trge vse bolj skrbi rast dolarja in dražje zadolževanje

Trge vse bolj skrbi rast dolarja in dražje zadolževanje
March 05
07:07 2021

Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjem mesecu, saj so naraščajoči donosi ameriških obveznic spet vznemirjali delniške vlagatelje, medtem ko se je vrednost ameriškega dolarja povzpela na najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih, kar je znižalo vrednost jena.

Volatilnosti niso ušli niti energetski trgi, saj so se cene nafte prek noči povečale po tem, ko so se države izvoznice nafte OPEC in njihove zaveznice dogovorile, da bodo do aprila večinoma ohranile zmanjšanje ponudbe na trgu, saj čakajo na trdno okrevanje povpraševanja po pandemiji kitajske kuge.

Avstralske delnice so se pocenile za 1 odstotek, japonski delniški indeks Nikkei se je znižal za 1,6 odstotka, medtem ko se je glavni korejski borzni indeks Kospi znižal za 1,4 odstotka. Kitajske delnice so upadle za 1,5 odstotka.

Globalne delnice danes v zelenem

To je poslalo najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske na nivo 684,52 točke, kar je bilo najmanj po 1.februarju. Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so upadle za 0,5 odstotka.

Ameriške delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, potem ko je predsednik FED-a Jerome Powell nekatere vlagatelje razočaral, saj ni nakazal, da bi banka pospešila nakupe dolgoročnih obveznic, s čimer bi znižali dolgoročne obrestne mere.

Tehnološki indeks Nasdaq je tako izgubil kar 2,1 odstotka vrednosti, s čimer je izgubil že 10 odstotkov vrednosti od rekordnih nivojev doseženih 12. februarja, s čimer se že nahaja na območju popravkov.

Kljub temu, da je Powell jasno povedal, da FED še kmalu ne bo spremenila svoje izjemno ohlapne monetarne politike, so nekateri analitiki še vedno zaskrbljeni zaradi naraščajočih donosov obveznic, ki bi lahko napovedali večje stroške zadolževanja in s tem omejili krhko gospodarsko okrevanje ZDA.

Naraščajoči donosi ameriških obveznic so okrepili povpraševanje po dolarju. Dolarski indeks pa je z vrednostjo 91,734 točke poskočil na najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih.

Močnejši dolar je škodoval jenu, ki je upadel vse do nivoja 107,97 jena za dolar, kar je bil najnižji nivo valute po 1.juliju lani. Upadla je tudi vrednost evra, ki je proti dolarju dosegal nivo 1,196 dolarja.

Rastoči donosi obveznic in moč dolarja so znižali tudi cene zlata, ki so upadle na najnižje nivoje v zadnjih devetih mesecih, saj so vlagatelji svoje naložbe v plemenito kovino prodajali, da bi znižali svoje oportunitetne stroške držanja nedonosnega sredstva.

Cena zlata je z 1692,26 dolarja za unčo prvič po juniju lani upadla pod nivo 1700 dolarjev za unčo.

Cene nafte so se danes povečale in tako nadaljevale včerajšnji trend rasti. Cena nafte znamke Brent se je podražila za 10 centov na 66,84 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 64 dolarjev.

Kriptovaluta Bitcoin je danes izgubila 4 odstotke vrednosti in trguje pri ceni 46.422 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles