Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi čakajo na razplet ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov

Trgi čakajo na razplet ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov
October 10
06:52 2019

Globalne delnice so povrnile začetne izgube, ko so se pojavila poročila, da bodo ZDA in Kitajska rešile nekaj svojih gospodarskih sporov, vseeno pa je vlagatelje na robu držalo prejšnje poročilo, da bi lahko trgovinske pogovore, ki naj bi se začeli danes skrajšali.

Z terminskimi pogodbami za indeks S&P 500 se je danes trgovalo 0,1 odstotka nižje, vseeno pa je velik del začetnih izgub znižalo poročanje New York Times, da bo Washington nekaterim ameriškim podjetjem kmalu izdal licence, ki jim bodo omogočale dobavo neobčutljivega blaga kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei Technologies.

Drugo poročilo Bloomberga, kjer so objavili, da si Bela hiša prizadeva izvesti predhodno dogovorjeni valutni pakt s Kitajsko je prav tako vzbudilo upanje na delni dogovor in je pripomoglo k rasti vrednosti tveganega premoženja.

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 50 letih

Najširši indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes pridobil 0,24 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei zrasel za 0,34 odstotka, kitajske delnice pa so pridobile 0,49 odstotka vrednosti.

Evropske delnice so na poti k višjim tečajem ob odprtju, saj so terminske pogodbe za panevropski indeks Euro Stoxx 50 med azijskim trgovanje pridobile 0,17 odstotka vrednosti.

V začetku trgovalnega dne so ameriške terminske pogodbe upadel vse do 1,3 odstotka, saj je Kitajski časopis South China Morning Post poročal, da namerava kitajska trgovinska delegacija, ki jo vodi podpredsednik Liu He, Washington zapustiti po le enem dnevu zasedanj na ministrski ravni, namesto prvotno načrtovanega odhoda v petek.

Najvišji pogajalci obeh držav naj bi se po načrtih v četrtek in petek srečali v Washingtonu, da bi poizkusili rešiti 15 mesecev trajajoč trgovinski konflikt. Čeprav se je medtem pojavilo več nasprotujočih si poročil o tem ali so se kitajski načrti spremenili, pa ostajajo številni akterji na trgu previdni.

Če namreč v pogajanjih ne bo prišlo do pomembnega napredka, bo ameriški predsednik Donald Trump prihodnji torek, uvozne dajatve na 250 milijard dolarjev kitajskega blaga, iz 25 odstotkov povišal na 30 odstotkov.

"Če danes ne bo presenečenja, se zdi, da se pogovori sesedajo. Uvozne dajatve se bodo povišale. Razmere so težke," je dejal Norihiro Fujito iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Na valutnem trgu je juan obrnil začetne izgube in proti dolarju pridobil 0,3 odstotka vrednosti. "Juan je zrasel v pričakovanju valutnega pakta. Če bo prišlo do takšnega dogovora, bi lahko vrednost juana narasla na nivo 6,9 juana za dolar. Toda težava je v tem, da nihče ne ve kaj ta pakt, za katerega naj bi se dogovorili v februarju sploh vsebuje," je dejal Ei Kaku iz družbe Nomura Securities.

Medtem sta varni zavetji jen in švicarski frank izgubila večino zgodnjih dobičkov. Jen je tako ohranil novo 107,56 jena za dolar, medtem ko je švicarski frank trgoval pri nivoju 0,9946 franka za dolar, kar je bilo 0,1 odstotka višje. Evro je ohranil nivo pri 1,0986 dolarja.

Donosnost ameriških državnih obveznic je padla, potem ko je v sredo dosegla nivo 1,594 odstotka, kar je deloma posledica povišane ponudbe na trgu. Donosnost ameriških desetletnih državnih obveznic se je tako znižala na 1,577 odstotka.

Zaradi negotovosti glede ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov se je znižala tudi cena nafte. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 0,15 odstotka na 58,23 dolarja za sod, medtem ko se je sod lahke ameriške nafte pocenil za 0,11 odstotka na 52,53 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce