Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Trgi čutijo pritisk inflacije

Trgi čutijo pritisk inflacije
October 05
05:58 2021

Azijske delnice so med današnjim jutranjim trgovanjem po obsežni razprodaji na Wall Streetu utrpele velike izgube, saj so trgi trepetali zaradi vpliva najvišjih cen nafte v zadnjih letih, v času ko motnje v dobavnih verigah že pritiskajo na gospodarsko aktivnost.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je danes upadel za kar 1,3 odstotka in izgublja na vrednosti že tretjo trgovalno sejo zapored. Japonski delniški trgi so utrpeli 2,8 odstotni padec vrednosti, trgi v Južni Koreji so upadli za 2,5 odstotka, medtem ko je glavni avstralski delniški indeks izgubil odstotek vrednosti.

"Vlagatelje očitno skrbi inflacija, ki je posledica motenj v dobavnih verigah in naraščanje cen energije," je dejal Vasu Menon, izvršni direktor za naložbene strategije pri banki OCBC.

Trgovanje z delnicami družbe Evergrande prekinjeno

Padec trgov je glavni merodajni delniški indeks regije znižal na 619,87 točke, kar je najnižji nivo od novembra lani. Letos je indeks izgubil že več kot 5 odstotkov vrednosti, med velikimi poraženci pa sta trga Hongkongu in na Japonskem.

Cene nafte so medtem dosegle najvišje nivoje v zadnjih treh letih, potem ko je skupina OPEC+ potrdila, da se bodo držali svoje dosedanje proizvodne politike, medtem ko se povpraševanje po naftnih derivatih krepi, kljub temu, da prihaja do pritiska iz strani nekaterih držav, da bi povečali svojo proizvodnjo.

Cena nafte znamke Brent je dosegala 81,3 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 77,6 dolarja, kar je bilo največ po letu 2014.

Pozornost na azijskih trgih je medtem še vedno usmerjena proti nepremičninskemu velikanu Evergrande, pri čemer vlagatelji iščejo možnosti za kakršenkoli predah. Trgovanje z delnicami družbe je bilo sicer v ponedeljek ustavljeno.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj izgubil 0,94 odstotka vrednosti in dan zaključil pri 34.002,92 točke. Indeks S&P 500 je upadel za 1,3 odstotka na 4300,46 točke, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 2,14 odstotka na 14.255,47 točke, saj so vlagatelji delnice velikih tehnoloških podjetij menjali za državne obveznice.

Donosnost obveznic se je ob povečani previdnosti vlagateljev povečala, pri čemer za zaskrbljenost skrbi potreba po zvišanju zgornje meje zadolženosti, saj bi lahko bile ZDA v naslednjih dveh tednih drugače plačilno nesposobne.

Ameriški dolar je v primerjavi z drugimi glavnimi valutami sveta trgoval blizu najvišjih vrednosti v zadnjem letu, kar se dogaja pred objavo ključnih podatkov o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA, ki bodo objavljeni konec tega tedna in bi lahko ponudili namige o časovnem okvirju začetka zmanjševanja denarnih spodbud iz strani Ameriške centralne banke in začetka zviševanja obrestnih mer.

Dolarski indeks je tako pridobil 0,09 odstotka in dosega nivo 93,928 točke. Evro je proti dolarju upadel za 0,13 odstotka na nivo 1,1605 dolarja, medtem ko se japonski jen okrepil na nivo 111 jenov za dolar.

Cene zlata so se gibale v tesnem razponu in so dosegale 1763 dolarjev za unčo, potem ko so se v ponedeljek zvišale na najvišje nivoje po 23. septembru.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles