Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi danes mešano, vsi čakajo na poročilo o ameriškemu zaposlovanju

Trgi danes mešano, vsi čakajo na poročilo o ameriškemu zaposlovanju
July 05
06:02 2019

Azijske delnice so se v petek gibale blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh mesecih, saj so vlagatelji čakali na podatke o zaposlovanju v ZDA, ki so ključnega pomena o tem ali bodo tržna pričakovanja o agresivni politiki sproščanja Ameriške centralne banke spodbujena ali zavrta.

Po pričakovanjih naj bi ostal obseg trgovina na svetovnih trgih, po ameriškem dnevu neodvisnosti in pred objavo poročila o zaposlovanju, skromen.

Najširši borzni indeks azijske regije brez Japonske, je trenutno na dobri poti k petemu zaporednemu tednu rasti, danes pa je indeks dosegel 534,4 točke, kar je največ po začetku maja. Japonski indeks Nikkei je danes malenkost izgubil na vrednosti. Kitajske delnice so poslovale mešano, s tem, da je indeks CSI 300 zrasel za 0,2 odstotka. Avstralske delnice in delnice iz Nove Zelandije so nekoliko pridobile na vrednosti. Malenkost pa je pridobil tudi Hongkonški indeks, Hang Seng.

Globalni trgi navzgor, gospodarska rast v ZDA se upočanjuje

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so pridobile 0,1 odstotka vrednosti.

Svetovne delnice so od junija naprej pridobivale na vrednosti, ker so se ukrepila upanja, da bodo centralne banke po svetu ohranile svojo politiko podpore rasti.

Vse oči so sedaj uprte k ameriškim novicam o novoustvarjenih delovnih mestih, ki naj bi jih bilo v juniju 160,000, kar je precej več od 75,000 iz maja.

"Če ne bi prilo do odboja delovnih mest, bi bilo to zelo pomembno," je dejal strateg iz National Australia Bank, Tapas Strickland. "Podatek slabši od pričakovanj bi povečal pričakovanja za znižanje obrestnih mer za 50 bazičnih točk v juliju, sploh glede na to, da sta dve zaporedni slabi poročili o delovnih mestih zelo redki in jih nismo videli že vse od leta 2012," je dejal.

"Poročilo boljše od pričakovanj bi verjetno pomenilo, da bi trgi zmanjšali svoja pričakovanja o znižanju obrestnih mer v juliju, vseeno pa je glede na poslabšanje drugih domačih podatkov in mednarodnih indeksov PMI, julijski rez za 25 bazičnih točk, še naprej zelo verjeten."

FED pa trenutno ni edina centralna banka, ki se loteva politike lajšanja. Avstralska centralna banka je tako od junija svojo osnovno obrestno mero znižala za 50 bazičnih točk, hkrati pa so pustili odprta vrata še za tretje znižanje kasneje letos. V evrskem območju finančni trgi pričakoujejo, da bo ECB na svoje naslednjem srečanju 25. julija, postavila temelje za nadaljne monetarno lajšanje.

Obeti za globalne ukrepe lajšanja so zmanjšali donose nekaterih državnih obveznic po vsem svetu. Donos na ameriške 10 letne obveznice se je tako znižal na 1,946 odstotka, kar je najmanj po novembru leta 2016.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem rahlo pridobil in dosega nivo 1,128 dolarja.

Na surovinskih trgih so cene nafte dosegale mešane rezultate. Mednarodno merodajna nafta znamke Brent je tako ohranila včerajšni nivo in jo je moč kupiti po ceni 63,3 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 61 centov, na 56,73 dolarja za sod.

Zlato je pridobilo na vrednosti in se trenutno nahaja na nivoju 1417,06 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce