Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so danes poslovali mešano

Trgi so danes poslovali mešano
June 19
07:01 2020

Azijske delnice in ameriške terminske pogodbe so danes šle skozi buren trgovalni dan, saj so med vlagatelji vztrajali pomisleki glede svežih zagonov okužb z kitajskim virusom in izničili naraščajoče upanje za hitro gospodarsko okrevanje.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,06 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 nazadnje pridobile 0,23 odstotka vrednosti.

Delnice na Kitajskem so pridobile 0,61 odstotka vrednosti, kar je posledica rasti v finančnem in zdravstvenem sektorju, medtem ko so na drugi straji južnokorejske delnice zaradi povečanih napetosti z severno Korejo izgubile 0,81 odstotka vrednosti.

ZDA v maju z rekordno rastjo maloprodaje

Avstralski borzni indeks ASX 200 je pridobil odstotek vrednosti, pri čemer je rast vodil energetski sektor. Cene nafte so se v Aziji podražile v upanju, da bodo znižanja proizvodnje podprla cene.

Na splošno so se trgi ta teden soočali z novimi pomislekom o rasti okužb, kar je nekatere vlagatelje prisililo v omejevanje svojega optimizma glede tega kako hitro bo svetovno gospodarstvo okrevalo po pandemiji.

V četrtek je približno 400 delavcev v klavnici na severu Nemčije testiralo pozitivno na novi virus. Istočasno pa vlagatelji živčno spremljajo kopico novih primerov v Pekingu in rast novih primerov v več ameriških zveznih državah.

Vsi trije glavni ameriški delniški indeksi so bili včeraj omejeni v razponih in nihali, saj so se vlagatelji trudili z razložitvijo vpliva ameriških podatkov o zaposlovanju brez kakršnih koli napotkov korporacij glede njihovih zaslužkov.

Podatki objavljeni včeraj so pokazali, da ostaja število brezposelnih v ZDA še naprej visoko, hkrati pa se pojavljajo znamenja drugega vala odpuščanj, saj se podjetja zaradi izbruha pandemije kitajskega virusa soočajo z velikimi upadi prihodkov.

Borzni indeks Dow Jones je včeraj upadel za 0,15 odstotka, medtem ko je indeks S&P 500 pridobil 0,06 odstotka vrednosti. Tehnološki indeks Nasdaq je potem ko je večino dneva preživel v rdečih številkah, trgovalni dan zaključil 0,33 odstotka višje.

Medtem je predsednica Ameriške centralne banke v Clevelandu, Loretta Mester dejala, da bi lahko trajalo leto ali dve, predenj bi se ameriško gospodarstvo vrnilo na ravni pred pandemijo, pri čemer naj bi se bruto domači proizvod letos zmanjšal za 6 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa bo ob koncu leta še vedno okrog 9 odstotkov.

Naftne terminske pogodbe so danes povečale svoje dobičke, potem ko so proizvajalke in zaveznice OPEC-a obljubile, da bodo izpolnile svoje zaveze glede zmanjševanja ponudbe, medtem ko sta glavna trgovca z nafto dejala, da povpraševanje okreva.

Cena nafte znamke Brent se je zvišala za 0,43 odstotka na 41,69 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 39,06 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce