Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Trgi so danes poslovali optimistično

Trgi so danes poslovali optimistično
October 20
05:47 2021

Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega optimizma glede svetovnega gospodarstva in dohodkov podjetij, medtem ko je vrednost japonskega jena v primerjavi z dolarjem upadla na najnižje nivoje v zadnjih štirih letih.

Japonski indeks Nikkei je pridobil 0,8 odstotka vrednosti, medtem ko je najširši indeks delnic azijsko-pacifiške regije pridobil 0,3 odstotka vrednosti, pri čemer so z 0,9 odstotno rastjo največ pridobile avstralske delnice.

"V začetku tega meseca je bila na Wall Streetu priljubljena beseda stagflacija. Zdaj pa se pretiran pesimizem umika, zlasti po objavi podatkov o maloprodaji v ZDA v petek," je dejal Norihiro Fujito iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Cene nafte so začasno nehale naraščati

V New Yorku je referenčni delniški indeks S&P 500 pridobil 0,74 odstotka vrednosti in trgovalni dan zaključil le 0,4 odstotka pod rekodnim nivojem dosežnim v začetku septembra, medtem ko je indeks nestanovitnosti trga padel za 0,6 točke, potem ko dosegel 15,57 točke, kar je bilo najmanj od sredine avgusta.

"Tehnološke in druge visoko rastoče delnice bi bile prodane ob naraščajočih donosnostih obveznic, pridobivajo na vrednosti, kar jasno kaže, da je sedaj prisoten močan optimizem glede prihodnjih zaslužkov," je dejal Fujito.

Zgodnja poročila o zaslužkih bodo v številnih državah prihodnji teden v polnem razmahu. Nizozemski proizvajalec strojev za izdelavo čipov ASML Holdings (ASML.AS) in Tesla (TSLA.O) sta med tistimi, ki bodo svoje poslovne rezultate objavili kasneje danes.

Zaradi pozitivnega razpoloženja, se je donosnost ameriških obveznic danes še povečala, donos 10-letnih državnih zakladnic pa se je povzpela na 1,662 odstotka, kar je bilo največ po maju.

Na drugi strani se je donosnost kratkoročnih obveznic znižala, pri čemer je donos dvoletnih obveznic upadel na 0,404 odstotka, saj so trgovalci za zdaj unovčevali dobičke iz stav, da bo Ameriška centralna banka na prihajajočem srečanju v novembru postala bolj jastrebovska.

Vlagatelji tako pričakujejo, da bo banka oznanila začetek zmanjševanja nakupa obveznic, pri čemer terminske pogodbe že vključujejo en dvig obrestnih mer pozno v prihodnjem letu.

Na valutnem trgu je naraščajoča vrednost dolarja v primerjavi z jenom z nivojem 114,585 jena za dolar, pomagala doseči najvišje nivoje v zadnjih štirih letih.

Poleg donosov ameriških obveznic so jenu škodovala tudi pričakovanja o širšem trgovinskem primanjkljaju na Japonskem zaradi naraščajočih cen nafte in mnenj, da se bo Japonska centralna banka še naprej držala ohlapne denrane politike, kljub temu, da se bodo druge centralne banke odločile za zaostrovalne ukrepe.

Evro je proti dolarju pridobil in dosega nivo 1,1643 dolarja.

Bitcoin je medtem pridobil na vrednosti in dosega nivo 64.068 dolarjev, kar je že blizu absolutnega rekorda pri 64.895 dolarjev, potem ko je v torek z valuto začel trgovati prvi ameriški borzni sklad, ki temelji na terminskih pogodbah.

Cene nafte so se malenkost znižale, a se še naprej gibljejo v bližini najvišjih nivojev v zadnjih letih, saj se po vsem svetu še naprej pojavljajo težave pri oskrbi z energijo.

Cena ameriške nafte se je znižala za 0,4 odstotka na 82,65 dolarja za sod, kar je še vedno blizu nivoja 83,18 dolarjev, kar je bila najvišja cena te nafte po letu 2014.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles