Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi danes v zelenem, donosi na obveznice krepko navzdol

Trgi danes v zelenem, donosi na obveznice krepko navzdol
June 20
05:39 2019

Najširši indeks azijsko.pacifiških delnic zunaj Japonske je danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti, za enak odstotek pa je zrasel tudi glavni japonski borzni indeks Nikkei.

Globalni indeks 49 delniških trgov po svetu ACWI je danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti. Do sedaj je omenjeni indeks pridobil že velik del izgub, ki so nastale potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v zadnjem mesecu zagrozil, da bo uvedel carine za ves kitajski uvoz.

Znamenja, da se ZDA in Kitajska po šesttedenskem zastoju vračata za pogajalsko mizo, so bili ključni pri izboljšanju razpoloženja na trgih.

Rast na delniških trgih prihaja v času, ko bo več azijskih centralnih bank kasneje danes začelo svoje sestanke, večina analitikov pa pričakuje, da bodo sprejele ohlapnejše denarne nastavitve.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

Japonska centralna banka je danes ohranila nivo obrestnih mer nespremenjen in se raje odločila, da bo svoje majhno strelivo prihranila, vseeno pa se pojavlja vse več špekulacij, da bi lahko svoje ultra stimulativni položaj, še dodatno ublažili pozneje letos.

"Medtem ko se politika FED-a spreminja, se bodo centralne banke v mnogih drugih državah soočale s pritiskom, da začnejo z olajševalno denarno politiko," je dejal strateg pri družbi State Street Global Advisors, Hiroši Jokotani.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 pridobil 0,3 odstotka vrednosti in zrasel na nivo 2926 točk, kar je samo še 19 točk pod rekordnim nivojem, ki ga je dosegel 30.aprila.

Ameriška centralna banka je v sredo nakazala, da bi lahko že v juliju znižala obrestne mere, saj so sporočili, da so pripravljeni na boj proti rastočim svetovnim in domačim gospodarskim tveganjem, glede na ocene o naraščajočih trgovinskih napetostih in vse večjo zaskrbljenostjo zaradi šibke inflacije.

Mnogi vlagatelji so splošni ton banke ocenili kot precej bolj olajševalen od pričakovanj, kar je donose na ameriške 10 letne obveznice pognalo navzdol vse do nivoja 1,974 odstotka, kar je najnižji nivo po novembru leta 2016.

Izvedeni finančni instrumenti ameriškega denarnega trga, kot so naprimer terminske pogodbe za sklade in delniške indekse že v celoti vključujejo znižanje osnovnih obrestnih mer za 25 bazičnih točk ob naslednjem sestanku centralne banke, ki bo potekalo 30. in 31 julija, medtem ko je verjetnost za znižanje v višini 50 bazični točk približno eno tretjino. Hkrati je do konca leta v cene všteto znižanje obrestnih mer v višini 75 bazičnih točk.

Vseeno bi bilo tako agresivno nižanje obrestnih mer, v času ko so cene delnic tako blizu rekordnih nivojev redko, če ne celo brez primera v zgodovini, kar dela nekatere vlagatelje nervozne glede prekomernega odziva centralne banke.

Mnogi vlagatelji so tako prepričani, da bi lahko znižanje obrestnih mer preložili, če bi Washington in Peking v trgovinskih pogajanjih dosegla napredek.

"Medtem ko pričakujemo znižanje obrestnih mer v letošnjem letu, pa smo mnenja, da je časovna razporeditev in obseg kakršnegakoli sproščanja politike negotova in je deloma odvisna od ameriško-kitajskih trgovinskih odnosov," je dejal izvršni direktor družbe Goldman Sachs Asset Management, Andrew Wilson.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je dejal, da se bo pred sestankom ob predsednikov držav naslednji teden na vrhu G20 posvetoval s kitajskim podpredsednikom Liu Hejem.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,1254 dolarja. Doblar je v primerjavi z jenom izgubil 0,5 odstotka vrednosti in upadel na nivo 107,57 jena, kar je najnižji nivo v zadnjih petih mesecih, kar je povečalo izgube Japonske centralne banke, ki se je odločila za nadaljevanje svoje dosedanje denarne politike.

Vrednost zlata je poskočila prek svoje dolgoročne meje v višini 1350 dolarjev za unčo in dosegla najvišji nivo po septembru leta 2013, pri kar 1392,3 dolarja za unčo. Nazadnje se je cena zlata znižala za 1,4 odstotka na 1362,2 dolarja za unčo.

Cene nafte so medtem ostale trdne, kar je predvsem posledica večje zmanjšanje zalog nafte v ZDA, kot je bilo pričakovano. Cena ameriške lahke nafte se je tako zvišala za 1,1 odstotka na 54,33 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles