Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so danes zaključili pet dni trajajoče okrevanje

Trgi so danes zaključili pet dni trajajoče okrevanje
October 17
07:05 2019

Azijske delnice so danes komaj pridobile na vrednosti potem ko so slabši podatki o maloprodaji v ZDA vzbudili zaskrbljenost, da se največje svetovno gospodarstvo ohlaja. To je ustavilo pet dni trajajočo rast tečajev, medtem ko je bilo trgovanje britanskim funtom ob upanju na dogovor o Brexitu nestanovitno.

Južnokorejski, avstralski in novozelandski borzni indeksi so vsi izgubili na vrednosti. Kitajske delnice so večinoma ostale na včerajšnji ravni medtem, ko je na vrednosti pridobil glavni japonski borzni indeks Nikkei, terminske pogodbe za ameriške delniške indeks pa se skoraj niso premaknile.

Vse to je pomenilo, da je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije malenkost pridobil na vrednosti, kar je v veliki večini posledica rasti hongkonškega indeksa Hang Seng.

IMF za letos napoveduje najpočasnejšo rast svetovnega gospodarstva od finančne krize

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je v sredo upadel za 0,2 odstotka, potem ko so podatki pokazali, da se je ameriška maloprodaja v septembru prvič v zadnjih sedmih mesecih skrčila, kar je prvo znamenje, da bi se lahko šibkost iz proizvodnje širila tudi na širše gospodarstvo.

Glede na to, da je bila ameriška poraba ena od redkih svetlih točk v svetovnem gospodarstvu se spet pojavljajo skrbi, da bi lahko trgovinska vojna s Kitajsko svet vodila v recesijo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v sredo dejal, da ameriški in kitajski pogajalci delajo na končanju prve faze trgovinskega dogovora, da bi lahko predsednika obeh držav dokument podpisala prihodnji mesec. Hkrati pa je dejal, da ni nobenih načrtov za novo srečanje na visoki ravni o trgovinskem sporazumu, ki je bil začrtan prejšnji teden.

"Medtem ko so ZDA zamrznile svoje povišanje uvoznih dajatev, pa niso šle tako daleč, da bi jih popolnoma ukinile, zato je težko pričakovati hiter dvig gospodarstva," je dejal Jošinori Šigemi iz družbe JPMorgan Asset Management.

"Ni za bojazljive"

Izgube vrednostnih papirjev je nekoliko izravnal dober začetek sezone objav zaslužkov, čeprav je to deloma posledica tega, ker so vlagatelji že močno omejili svoja pričakovanja. Po podatkih družbe Refinitiva naj bi se prihodki podjetij, ki kotirajo na indeksu S&P 500 v četrtletju znižali za 3 odstotke.

Delnice Bank of America so se po objavi četrtletnih podatkov zvišale za 2 odstotka, medtem ko so delnice družbe Netflix po boljših poslovnih rezultatih od pričakovanj pridobile kar 9,9 odstotka vrednosti.

Na valutnih trgih je vrednost dolarja upadla na najnižjo raven po 27. avgustu. Evro je dosegal vrednost 1,1074 dolarja, kar je bilo blizu najvišjih nivojev v zadnjem mesecu.

Na surovinskih trgih so cene nafte upadle potem, ko so se ameriške zaloge nafte povečale za več od pričakovanj , kar je povečalo zaskrbljenost, da se povpraševanje po nafti po vsem svetu dodatno upočasnjuje zaradi padca svetovnega gospodarstva. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 0,47 odstotka na 59,14 dolarja za sod, medtem ko se cena lahke ameriške nafte znižala za 0,7 odstotka na 52,98 dolarja za sod.

Zlato je nekoliko izgubilo na vrednosti in dosega ceno 1488,31 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce