Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi frustrirani zaradi trgovinskih nejasnosti

Trgi frustrirani zaradi trgovinskih nejasnosti
November 07
07:35 2019

Azijske delnice so v četrtek vztrajale blizu najvišjih vrednosti v zadnjih mesecih, medtem ko so obveznice nehale pridobivati na donosnosti potem ko je prišlo do poročil o zamudah pri dosegi dogovora o predhodnem kitajsko-ameriškem trgovinskem sporazumu, ki še naprej frustrira vlagatelje zaradi pomanjkanja konkretnega napredka.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za slabih 0,2 odstotka, potem ko je sredi tedna dosegel najvišje nivoje v zadnjega pol leta.

Samsung namerava zapreti del raziskovalnega centra v ZDA

Japonski indeks Nikkei v tihi trgovalni seji ni spreminjal vrednosti, potem ko je v sredo dosegel najvišje nivoje v zadnjih 13 mesecih. Južnokorejske delnice so izgubile 0,15 odstotka vrednosti, potem ko so včeraj dosegle najvišje nivoje od maja. 0,08 odstotka pa je izgubil indeks glavnih kitajskih delnic. Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so izgubile 0,1 odstotka vrednosti.

Mediji so včeraj poročali, da bi lahko bilo srečanje med ameriškim in kitajskim predsednikom, za podpis trgovinskega sporazuma lahko odloženo do decembra, saj se nadaljujejo razprave o pogojih in prizorišču srečanja. Med različnimi predlogi je tako tudi podpis sporazuma po načrtovanem zasedanju zveze Nato v začetku decembra.

"Lahko bi zavzeli stališče, da bi lahko neupoštevanje prvotnega roka, privedlo do nekoliko bolj celovitega sporazuma," je dejal Ray Attrill iz National Australia Bank. "Vseeno so trgi pričakovano skočili v drugo smer, saj so pokazali rahlo izgubo zaupanja, da bi lahko prvi predhodni sporazum vključeval kaj bolj bistvenega, kot dogovor o prenehanju nadaljnjih zviševanj uvoznih dajatev, v zameno za nekaj povečanja nakupov ameriških kmetijskih proizvodov."

Wall Street se je na novico odzval z malenkostnimi spremembami indeksov, še največ je izgubil tehnološki indeks Nasdaq z 0,29 odstotka.

Delnice družbe HP so pridobile več kot 6 odstotkov potem ko so mediji poročali, da je izdelovalec tiskalnikov Xerox za prevzem računalniške družbe ponudil 33 milijard dolarjev vredno ponudbo v gotovini in delnicah.

Premor pri vlaganjih v tvegana sredstva je pomagal pri povrnitvi nedavnih izgub donosnosti obveznic. Donos na ameriške desetletne državne obveznice se je tako iz dvomesečnih vrhov pri 1,87 odstotka, znižal na 1,81 odstotka.

To je hkrati omejilo dolar, ki se je v primerjavi z japonskim jenom upadel na nivo 108,74 jena. Medtem evru ni uspelo pridobiti veliko vrednosti v primerjavi z dolarjem saj je naletel na pomanjkanje podpore blizu nivoja 1,106 dolarja.

Tudi zlato je le malo spremenilo svojo ceno in pri 1490,38 dolarja za unčo vztraja pri zadnjih tesnih razponih trgovanja.

Cene nafte so zmanjšale svoje izgube potem, ko jih je prizadela novica o presenetljivo visokih ameriških naftnih rezervah. Nafta znamke Brent je izgubila 7 centov vrednosti in jo je moč kupiti po ceni 61,67 dolarja za sod, medtem ko je treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 56,29 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce