Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trgi kljub dobrim gospodarskim podatkom danes v rdečem

Trgi kljub dobrim gospodarskim podatkom danes v rdečem
March 31
06:07 2021

Azijske delnice so v sredo izgubljale na vrednosti, medtem ko se je ameriški dolar držal najvišjih nivojev v zadnjem letu, saj so donosi na državne obveznice spet začeli naraščati. Vse to je vplivalo na slabo razpoloženje vlagateljev, kljub kitajskim podatkom, ki so podprli okrevanje svetovnega gospodarstva.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel na 680,04 točke, kar je že precej oddaljeno od rekordnih 745,89 toče doseženih prejšnji mesec.

Omenjeni indeks je v tem mesecu izgubil 1,6 odstotka vrednosti in bo dosegel prvo mesečno izgubo v zadnjih petih mesecih. Kljub temu je indeks na poti k četrti zaporedni četrtletni rasti, čeprav bo ta najmanjši po 21 odstotnem padcu marca lani, ko je pandemija kitajskega virusa ustavila svet.

Trgi mešano, tehnološki sektor v rdečem

"Trgi pozorno spremljajo in ocenjujejo škodo in morebitne učinke valovanja, ki jih povzroča kriza povezana z družbo Archegos Capital Management," so zapisali analitiki pri družbi ANZ.

Nekatere svetovne banke se soočajo z milijardnimi izgubami, potem ko ameriška investicijska družba Archegos Capital Management LP ni izpolnila pogojev za kritje, kar je med vlagatelje vneslo nemir glede tega kdo drug bi še lahko bil izpostavljen tveganjem.

Razpoloženje na trgih, ki je manj naklonjeno tveganju je povečalo donosnost obveznic. Donos na ameriške državne obveznice se je tako povečal za 83 bazičnih točk, kar je bilo največ v več kot desetletju, kar pomeni, da so ocene lastniških vrednostnih papirjev zdaj visoke, zlasti za velika tehnološka podjetja, ki so utrpela večino škode pri razprodaji.

V sredo se je donos na ameriške desetletne državne obveznice povečal na 1,742 odstotka.

Razpoloženje v Aziji je ostalo pesimistično kljub podatkom, ki kažejo, da se je kitajska tovarniška aktivnost marca dvigovala hitreje od pričakovanj, hkrati pa je rast zabeležil tudi storitveni sektor v državi.

Kitajske delnice so sicer izgubljale na vrednosti, pri čemer je glavni indeks Shanghai Composite upadel za 1,1 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng pa je izgubil 0,2 odstotka vrednosti.

Japonski indeks Nikkei je upadel za 0,7 odstotka, saj se je v februarju znižala industrijska proizvodnja v državi, kar je bila posledica upada proizvodnje avtomobilov in električnih strojev.

Avstralske delnice so na drugi strani pridobile 1,5 odstotka vrednosti, medtem ko je južnokorejski indeks Kospi narasel za zgolj 0,1 odstotka.

Na valutnih trgih je dolar pridobil na vrednosti, pri čemer je v primerjavi z jenom dosegel nivo 110,48 jena za dolar. Dolar je hkrati na poti k tretji zaporedni mesečni rasti v primerjavi z japonsko valuto.

Dolarski indeks se je v torek povzpel na 93.357 točke. Od začetka marca je pridobil že več kot tri točke, kar je najboljši mesec za valuto po letu 2016.

Na surovinskem trgu je nafta znamke Brent pridobila 6 centov vrednosti in dosega ceno 64,2 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 60,81 dolarja.

Cene zlata so malenkost upadle in dosegajo 1679,31 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles