Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Trgi krepko navzdol, se obeta popravek?

Trgi krepko navzdol, se obeta popravek?
July 19
06:01 2021

Azijske delnice so v ponedeljek dosegle najnižje nivoje v zadnjem tednu, medtem ko so sredstva varnega zavetja, vključno z japonskim jenom in zlatom pridobila na vrednosti sredi zaskrbljenosti zaradi naraščajoče inflacije in povečanja števila primerov kitajskega virusa, medtem ko so se cene nafte znižale zaradi skrbi glede prevelike ponudbe.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je izgubil 1,1 odstotka vrednosti in padel še drugi trgovalni dan zapored. Hkrati je indeks na poti k največjemu dnevnemu upadu po 8. juliju.

Japonski Nikkei je izgubil 1,3 odstotka vrednosti, enak upad pa so utrpele tudi avstralske delnice. Južnokorejski indeks Kospi je upadel za 1 odstotek, medtem ko so kitajske delnice izgubile 0,6 odstotka vrednosti.

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju

Cene nafte os se krepko znižale potem, ko je prek vikenda prišlo do dogovora znotraj skupine proizvajalk nafte OPEC+ za povečanje proizvodnje v času, ko so obeti glede povpraševanja še vedno nejasni.

Globalna gospodarska rast medtem začenja kazati znamenja utrujenosti, saj se številne države, zlasti v Aziji trudijo zajeziti zelo nalezljive različice kitajske kuge, pri čemer so prisiljene v neke vrste blokade. Svoje dela tudi spekter povišane inflacije, ki se je trgi že dolgo časa bojijo.

Ekonomisti pri Bank of America so svojo napoved gospodarske rasti v ZDA za letos iz 7 odstotkov znižali na 6,5 odstotka, vseeno pa so napoved za prihodnje leto v višini 5,5 odstotka ohranili nespremenjeno.

"Kar zadeva inflacijo, je slaba novica, da bo kratkoročno ostala povišana," so poudarili v svojem zapisu, pri čemer so opozorili na branje njihovega merilnika inflacije, ki ostaja zelo visoko.

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell je že večkrat dejal, da naj bi bilo povečanje inflacije začasne narave, pri čemer naj bi denarna politika ostala še naprej izjemno olajševalna.

A trgi se še vedno ne pustijo zlahka prepričati.

Pri družbi Aviva Investors, ki se ukvarja z globalnim upravljanjem premoženja, medtem pričakujejo, da bosta hitra rast in inflacija nekoliko pritisnili na donosnost dolgoročnih državnih obveznic.

Aktivnost na valutnem trgu je bila v ponedeljek skromna. Dolar je proti košarici drugih pomembnih valut nekoliko pridobil pri čemer njegov indeks dosega nivo 92,712 točke. V primerjavi z jenom je dolar izgubil 0,2 odstotka in dosega nivo 109,9 jena za dolar, kar je že blizu najnižjim nivojem v zadnjem mesecu.

Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil nivo pri 1,18 dolarja.

Uspešnost delniških trgov v zadnjih dneh je poudarila živčnost med vlagatelji.

Svetovni delniški indeks je sicer prejšnji teden dosegel novo rekordno vrednost, a je v petek upadel za 0,6 odstotka. Na Wall Streetu so indeksi v petek izgubili na vrednosti pri čemer je indeks Dow Jones upadel za 0,9 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 0,75 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq padel za 0,8 odstotka.

Do izgub je prišlo kljub temu, da je maloprodaja v ZDA z 0,6 odstotno rastjo presegla pričakovanja.

Za naslednje indice o stanju gospodarstva, bodo ta teden med drugimi poskrbeli podatki o četrtletni prihodkih družb, Netflix, Philip Morris, Coca Cola in Intel.

Analitiki Bank of America so napovedali, da bodo družbe objavile 11 odstotno povečanje dobička, kar bi po njihovem mnenju pomagalo okrepiti zaupanje vlagateljev v širše gospodarsko okrevanje in spodbuditi rotacijo nazaj v tako imenovane "vrednostne" delnice, ki trenutno trgujejo pod svojo dejansko vrednostjo.

Drugje se je zlato, ki slovi kot varno zavetje za vlagatelje, povzpelo na ceno 1815,4 dolarja za unčo.

Na drugi strani se je cena nafte znižala za 90 centov na 72,69 dolarja za sod. Cena ameriške lahke nafte se je znižala za 83 centov na 70,98 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles