Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi mešano, ameriški dolar močnejši

Trgi mešano, ameriški dolar močnejši
July 10
05:49 2019

Delnice so v sredo beležile različne rezultate, medtem ko so višji donosi na obveznice, dvignili vrednost dolarja, saj so se trgi spraševali ali bo najmočnejši centralni bančnik na svetu potrdil ali zavrnil pričakovanja glede ameriške politike denarnega lajšanja v tem mesecu.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je danes po treh zaporednih sejah izgub pridobil 0,4 odstotka vrednosti. Južnokorejski indeks Kospi je danes zrasel za 0,4 odstotka, na drugi strani pa je japonski Nikkei upadel za 0,2 odstotka.

Deutsche Bank je napovedala odpustitev 18,000 zaposlenih v naslednjih treh letih

Kitajski indeks CSI 300 se skoraj ni premaknil, saj so podatki pokazali, da ostaja inflacija kljub skoku cen svinjine še naprej trmasto nizka. Zaskrbljujoče pomanjkanje inflacije po vsem svetu je eden od razlogov, da vlagatelji računajo, da bo predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell zvenel ustrezno prilagodljivo, ko bo kasneje danes pričal pred kongresom.

Terminske pogodbe trenutno v ceni že v celoti vsebujejo znižanje obrestnih mer, za 25 bazičnih točk na srečanju banke, ki bo potekalo 30. in 31. julija, a so povsem opustile upanje na premik v višini 0,5 odstotka. Pred objavo odličnih podatkov o novoustvarjenih delovnih mestih so napovedovali, da je verjetnost agresivnega znižanja obrestnih mer 25 odstotna.

"Še vedno menimo, da so možnosti za rez v višini 25 bazičnih točk dobre," je dejal Kevin Cummins iz družbe NatWest Markets. "Razmišljanje o znižanju obrestnih mer iz strani FED, ni povezano samo z rastjo ampak tudi z inflacijo, ki še naprej ostaja nižja od ciljne, tudi pričakovanja glede inflacije, pa so se upočasnila, predenj je FED signalizirala na možnost zniževanja obrestnih mer."

Prek noči predsednik izpostave ameriške centralne banke v Atlanti Raphael Bostic, ni želel razkriti podrobnosti saj je dejal, da banka razpravlja o tveganjih in koristih, ki pridejo s tem ko ameriško gospodarstvo obratuje "nekoliko bolj vroče".

V ozadju dogajanja so se ameriški in kitajski trgovinski uradniki v torek udeležili "konstruktivnih" pogovorov o trgovini prek telefonske povezave, je sporočil ekonomski setovalec Bele hiše, Larry Kudlow.

Dogajanje na Wall Streetu je bilo umirjeno in preudarno s tem, da je indeks Dow Jones dan zaključil 0,08 odstotka nižje, medtem ko je indeks S&P 500 zrasel za 0,12 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 0,54 odstotka vrednosti.

Več donosa

Ohlajanje vročice glede ameriških obrestnih mer je pomagalo pri tem, da so se donosi na obveznice po veliki rasti včeraj malenkost znižali. Tako je donos ameriških dvoletnih obveznic upadel na 1,917 odstotka, vseeno pa so donosi še vedno precej višji od najnižjih nivojev, ki so nedavno dosegli vse do 1,696 odstotka.

To je pomagalo utrditi vrednost dolarju, ki je v primerjavi z evrom narasel na nivo 1,1204 dolarja, medtem ko je v primerjavi z japonskim jenom dosegel nivo 108,9 jena.

Rast vrednosti dolarja je sicer znižala cene zlata, ki so se znižale za 0,3 odstotka na 1393,48 dolarja za unčo.

Cene nafte so podpirale napetosti na Bližnjem vzhodu in novica, da so zaloge ameriške nafte upadle že četrti teden zapored, kar zmanjšuje zaskrbljenost glede prevelike ponudbe.  Cena nafte znamke Brent se je tako povišala za 59 centov na 64,75 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte narasla za 80 centov na 58,63 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce