Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi mešano, cene zlata rekordne

Trgi mešano, cene zlata rekordne
August 03
05:57 2020

Azijski delniški trgi so v ponedeljek trgovali mešano, potem ko ameriškim zakonodajalcem ni uspelo sprejeti novega stimulacijskega načrta za gospodarstvo, vseeno pa je pritisk na prenatrpane kratke pozicije dolarju omogočil redek odboj vrednosti.

Razpoloženje na trgih je bilo boljše potem, ko je raziskava o kitajski tovarniški aktivnosti pokazala, da se je le ta v julija povišala za največ v skoraj desetletju in dosegla indeks 52,8 točke.

To je vrednost glavnega kitajskega borznega indeks CSI 300 povečalo za 0,9 odstotka. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je izgubil 0,2 odstotka vrednosti, vseeno pa je padec prišel iz polletnega viška.

Japonski indeks Nikkei 225 je pridobil 2,1 odstotka vrednosti, kar je posledica padca vrednosti jena, medtem ko se vrednost južnokorejskega indeks Kospi ni spremenila.

ZDA v drugem četrtletju z najhujšim upadom gospodarstva v zadnjih desetletjih

Vlagatelji so bili danes nervozni zaradi dejstva, da ZDA niso sprejele novega paketa pomoči za gospodarstvo, hkrati pa je načelnik osebja v Beli hiši Mark Meadows dejal, da ni optimističen glede možnosti dosege hitrega dogovora.

Pri bonitetni agenciji Fitch Ratings so napoved bonitetne ocene dolga ZDA iz stabilnega spremenili v negativno, pri čemer so kot razlog navedli zmanjšanje kreditne moči in vse večji primanjkljaj.

Medtem so močni rezultati tehnoloških velikanov pomagali, da se je indeks S&P 500 prejšnji mesec okrepil za 5,5 odstotka, medtem ko je indeks Nasdaq zrasel za 6,8 odstotka. Vseeno pa drugim sektorjem ni šlo niti približno tako dobro, saj so številne zvezne države ponovno zaostrile ukrepe, potem ko je prišlo do rasti števila okužb z kitajskim virusom.

"Sredi izboljšanja poslovnega razpoloženja se pojavljajo znamenja, da začetni dvig povpraševanja bledi, zaupanje potrošnikov pa vse bolj pada," so v opombi zapisali analitiki iz banke Barclays. "Skupaj z zaskrbljenostjo glede razvoja trga dela in širjenja virusa, to poslabšuje obete, če ameriška fiskalna podpora ne bo pravočasno obnovljena."

Veliko bo odvisnega od ključnih podatkov objavljenih ta teden, vključno z indeksom proizvodnje in ključnim poročilom o novoustvarjenih delovnih mestih.

Medtem se je vrednost dolarja v primerjavi evrom okrepila na nivo 1,1758 dolarja za evro, potem ko je enotna valuta v juliju proti dolarju pridobila kar 4,8 odstotka vrednosti in narasla vse do nivoja 1,1908 dolarja. Dolar je malenkost pridobil tudi proti jenu in se ustalil na nivoju 106,01 jena.

Znižanje vrednosti dolarja v kombinaciji z zelo nizkimi realnimi obrestnimi merami obveznic je bil povod za največjo mesečno rast vrednosti zlata po februarju leta 2016.

Kovina je danes dosegla novo rekordno vrednosti pri ceni 1984 dolarjev za unčo in se zdi na dobri poti k preboju mejnika pri 2000 dolarjih za unčo.

Cene nafte so se znižale zaradi prekomerne dobave, saj so članice skupine Opec in njene zaveznice za avgust naznanile umik zmanjšanja proizvodnje, medtem ko je povečanje primerov okužb z kitajskim virusom po svetu, sprožilo strah pred počasnim okrevanjem povpraševanja po nafti.

Cena soda nafte znamke Brent se je znižala za 7 centov na 43,45 dolarja, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 8 centov na 40,19 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce