Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trgi mešano, tehnološki sektor v rdečem

Trgi mešano, tehnološki sektor v rdečem
March 25
06:09 2021

Delnice so se v četrtek odbijale med dobičkom in izgubo, pri čemer je za zaskrbljenost poskrbela razprodaja kitajskih tehnoloških delnic, kar je posledica napovedi, da bi lahko bile umaknjene iz ameriških borz, svoje pa je dodalo tudi pomanjkanje polprevodnikov.

Najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes pridobil 0,1 odstotka vrednosti. Delnice v Hongkongu so ob odprtju borze močno izgubile na vrednosti a so tekom dneva izgubljeno pridobile nazaj in zabeležile samo 0,18 odstotni padec vrednosti. Na vrednosti so sicer izgubile delnice kitajskih tehnoloških družb, Alibaba, Tencent in Xiaomi.

Drugje so japonske delnice pridobile 0,71 odstotka vrednosti, avstralske delnice pa so zrasle za 0,24 odstotka, saj so lovci na ugodne cene kupovali delnice potrošniškega blaga, nepremičnin in finančnih podjetij. Terminske pogodbe za ameriške delnice so danes zrasle za 0,25 odstotka.

Azijske delnice najnižje v zadnjih dveh tednih

Ameriški regulator za vrednostne papirje se je medtem odločil za uvedbo ukrepov, ki bi lahko tuja podjetja odvrnili od ameriških borz, če ne bodo upoštevala ameriških revizijskih standardov, ki od njih zahtevajo razkritje kakršnih koli vladnih povezav, za katere se pričakuje, da bodo v veliki večini usmerjeni proti kitajskim podjetjem.

Poleg tega so na razpoloženje med vlagatelji vplivali tudi pomisleki glede podaljšanjih zapor gospodarstev v Evropi, motenj pri distribuciji cepiv proti kitajski kugi in morebitnih zvišanj davkov v ZDA.

Na Wall Streetu je včeraj indeks Dow Jones upadel za 0,11 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq je upadel za kar 2,01 odstotka, glavni ameriški borzni indeks S&P 500 pa je izgubil 0,55 odstotka vrednosti. Padci so posledica dejstva, da optimistični komentarji predsednika ameriške centralne banke in finančne ministrice niso uspeli preprečiti unovčevanja dobičkov vlagateljev v tehnološkem sektorju.

Cena ameriške nafte se je znižala za 1,45 odstotka na 60,29 dolarja na sod, medtem ko je cena nafte znamke Brent upadla za 1,21 odstotka na 63,34 dolarja za sod, s čimer je nafta vrnila nekaj včerajšnjih dobičkov, potem ko je nasedla kontejnerska ladja povzročila zaporo v sueškem prekopu in blokirala ključno ladijsko prometno linijo.

Donos merodajnih ameriških 10 letnih državnih obveznic se med azijskim trgovanje povzpel na 1,633 odstotka, k čemur so pripomogli pozitivni podatki o ameriškem predelovalnem sektorju.

Vlagatelji so se osredotočili na donosnost državnih obveznic in razmišljalo, ali obstaja prostor za rast donosov dolgoročnih obrestnih mer, je dejal David Kelly, glavni globalni strateg pri družbi JPMorgan Asset Management.

"Vemo, da je gospodarstvo pripravljeno, da v drugem četrtletju res začne z pospeševanjem," je dejala Kelly. "Toda tega pospeševanja do sedaj še nismo videli, zato na to še čakamo."

Dolar je proti evru z razmerjem 1,1804 dolarja za evro dosegel najvišje nivoje v zadnjih štirih mesecih, saj so podaljšane blokade gospodarstva in zaskrbljenost glede hitrosti cepljena v Evropi, znižale vrednost skupne valute. Tudi nemški preklic strožjih ukrepov prek velikonočnih praznikov ni bil dovolj, da bi pomagal evru.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles