Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi nadaljujejo z rastjo

Trgi nadaljujejo z rastjo
December 30
07:28 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo in dosegle najvišje nivoje v zadnjem letu in pol. Na drugi strani so ene nafte dosegle trimesečne viške , kar je posledica kombinacije zmanjšanih zalog nafte v ZDA, trgovinskega optimizma in nemirov na Bližnjem vzhodu.

Kljub temu naj bi evropski delniški trgi dan začeli z izgubami, saj si bodo vlagatelji vzeli odmor po zadnjih trgovalnih sejah med katerimi je bila dosežena visoka rast.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je danes dosegel najvišji nivo po 19. juniju, predenj je nekoliko izgubil na rasti.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Glavni kitajski borzni indeks CSI 300, ki je dan začel z padci je do popoldanskega trgovanja pridobil 1,13 odstotka vrednosti, k čemur je prispevalo poročilo, da naj bi se maloprodaja v letu 2019 povečala za 8 odstotkov in pričakovanj, da bi lahko nova referenčna obrestna mera za posojila zmanjšala stroške izposoje denarja in okrepila pešajočo gospodarsko rast.

Na drugi strani so avstralske delnice danes izgubile 0,25 odstotka vrednosti, saj so vlagatelji še naprej unovčevali svoje dobičke.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je zadnji trgovalni dan v letu zaključil z 0,76 odstotnim padcem vrednosti. Indeks je v letu 2019 pridobil 18,2 odstotka vrednosti, potem ko je v letu 2018 padel za 12,8 odstotka. Zmanjšanje zaskrbljenosti zaradi trgovinske vojne in manjša negotovost glede načrtov Velike Britanije za izhod iz Evropske Unije so azijskim delnicam pri več kot 6 odstotni rasti, indeks pa je tako na dobri poti k najboljšem mesečnem rezultatu po letošnjem januarju.

Globalni delniški trgi so ob koncu prejšnjega tedna pridobivali na vrednosti, pri čemer sta glavna ameriška borzna indeksa Dow Jones in S&P 500 prejšnji teden zaključila z novima rekordnima vrednostma.

Dow Jones je tako v petek pridobil 0,08 odstotka in dosegal nivo 28.645,26 točke, medtem ko je indeks S&P zrasel za 0,11 odstotka na 3240,02 točke. Tehnološki indeks Nasdaq je nekoliko izgubil na zagonu in padel za 0,17 odstotka na 9006,62 točke.

Na vrednosti je v petek pridobila tudi nafta, cene pa rastejo že štiri tedne zapored in se gibajo blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh mesecih.

V ponedeljek je cena nafte znamke brent narasla za 0,31 odstotka na 68,37 dolarja za sod. Na drugi strani se je lahka ameriška nafta podražila za 0,13 odstotka na 61,8 dolarja za sod.

Rast cene nafte sledi novicam, da so ZDA izvedle zračne napada na teroristično organizacijo Hezbolah v Siriji in Iraku, potem ko je organizacija v terorističnem napadu ubila enega od ameriških varnostnikov.

Cena nafte je podprlo tudi večje znižanje naftnih zalog od pričakovanj v ZDA, ki so največja potrošnica črnega zlata na svetu. Zaloge so se v tednu do 20 decembra znižale za 5,5 milijona sodov, kar je bilo precej več od 1,7 milijonov sodov, kolikor so v povprečju napovedovali analitiki.

Z rastjo vrednosti je nadaljevalo tudi zlato, pri čemer je svoje dodal padec vrednosti dolarja. V petek je tako dragocena kovina zabeležila najboljši teden v zadnjih štirih mesecih in se okrepila do nivoja 1515 dolarjev za unčo.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil in presegel nivo 1,12 dolarja. dolar je v primerjavi z japonskim jenom upadel za 0,27 odstotka in dosega nivo 109,11 jena.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce