Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trgi nadaljujejo z rastjo

Trgi nadaljujejo z rastjo
April 02
06:07 2021

Azijski trgi so petkovo trgovanje pred velikonočnimi prazniki odprli z rastjo, pri čemer je za olajšanje med trgovalci poskrbel valu dobrih podatkov o tovarniški aktivnosti in upadanje donosov obveznic, zaradi česar so ameriški in evropski delniški indeksi dosegali nove rekordne nivoje.

Kitajski delniški indeks CSI 300 je pridobil 1,76 odstotka vrednosti, glavni japonski indeks Nikkei je pridobil 1,23 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 pridobile 1,18 odstotka. Med državami, ki kjer so bili trgi zaradi praznovanja velikega petka trgi zaprti najdemo, Avstralijo, Novo Zelandijo, Hong Kong in Singapur.

Vrednost ameriškega dolarja se je medtem znižala od najvišjih nivojev v prvem četrtletju, medtem ko je vrednost terminskih pogodb za ameriško nafto narasla za več kot 4 odstotke, potem ko so se članice organizacije proizvajalk nafte OPEC in njihove zaveznice dogovorile, da bodo od maja dalje začele blažiti zmanjševanje proizvodnje.

Trgi mešano, tehnološki sektor v rdečem

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 3,17 odstotka na 64,73 dolarja za sod, medtem ko se je lahka ameriška nafta podražila za 3,52 odstotka na 61,24 dolarja za sod.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 včeraj dosegel novo rekordno vrednost, pri čemer je presegel nivo 4000 točk, potem ko je inštitut za upravljanje oskrbe dejal, da se je njihov indeks ameriške tovarniške dejavnosti marca povzpel na najvišjo raven v zadnjih več kot 37 letih.

Indeks S&P 500 je pridobil 1,18 odstotka vrednosti in včerajšnji trgovalni dan zaključil pri nivoju 4019,87 točke, tehnološki indeks Nasdaq je poskočil za 1,76 odstotka na 13.840,11 točke, medtem ko je indeks Dow Jones pridobil 0,52 odstotka vrednosti in dan zaključil pri nivoju 33.153,21 točke.

Pred tem je nemški delniški indeks DAX dosegel novo rekordno vrednost, saj je indeks PMI družbe Markit pokazal, da so tovarne v evrskem območju dosegle najhitrejšo rast proizvodnje v 24-letni zgodovini raziskave.

Donosnost dolgoročnih obveznic v ZDA se je znižala potem ko so iz ministrstva za delo sporočili, da se je število Američanov, ki so prejšnji teden vložili zahtevke za nadomestilo v primeru brezposelnosti nepričakovano povečalo.

Nadaljnji padec donosnosti prek noči se je nadaljeval med trgovanjem v Aziji, pri čemer se je donosnost 10-letnih obveznic znižala za 7,3 bazične točke na 1,674 odstotka.

Trgi danes pričakujejo objavo marčevskih podatkov o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA, pri čemer analitiki napovedujejo med 647,000 in 775,000 novih delovnih mest.

Dolarski indeks se je znižal za 0,325 odstotka, evro pa je proti dolarju upadel za 0,01 odstotka, na 1,1776 USD. Japonski jen je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo na 110,60 jena za dolar.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles