Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi navzdol po poročilih o vplivu koronavirusa na svetovno gospodarstvo

Trgi navzdol po poročilih o vplivu koronavirusa na svetovno gospodarstvo
April 24
06:44 2020

Azijske delnice in ameriške delniške terminske pogodbe so danes izgubile na vrednosti, k čemur so največ pripomogli dvomi glede napredka pri razvoju zdravil za zdravljenje kitajskega koronavirus COVID-19 in novi dokazi o škodi, ki jo je pandemija že povzročila ameriškemu gospodarstvu.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta v četrtek končala v negativnem območju, potem ko je bilo objavljeno poročilo, da družbi Gilead Sciences Inc v svojem prvem kliničnem preizkusu z svojim protivirusnim zdravilom ni uspelo pomagati hudo bolnim pacientom okuženim z COVID-19.

Pri družbi so dejali, da so ugotovitve nejasne, ker je bila študija izvedena na Kitajskem predčasno zaključena.

Ameriška zvezna država se je zaradi izbruha pandemije koronavirusa odločila za tožbo proti Kitajski vladi

Občutljivost trgov na novice povezane z zdravljenjem kitajskega koronavirusa odraža obupanost vlagateljev, ki nestrpno čakajo na novice kdaj se bo svetovno gospodarstvo začelo vračati v normalno stanje, meni Tim Ghriskey iz družbe za upravljanje z naložbami Inverness Counsel.

"Vsak del slabih novic bo zelo verjetno pretresel trge," je dejal Ghriskey. "Vlagatelji želijo si želijo vsakega znamenja, da bodo lahko kmalu zapustili svoje domove in se vrnili v neko obliko običajnega življenja, četudi bo to pomenilo življenje v strahu."

Nedavna raziskava je pokazala, da se je v aprilu ameriška poslovna dejavnost znižala na rekordno nizke nivoje in sledi dogajanju v Evropi in Aziji, saj so strogi ukrepi vplivali na zmanjšanje proizvodnje, ustavitev dobavnih verig in porabo potrošnikov.

Ameriški predstavniški dom je v četrtek sprejel zakon za pomoč malim podjetjem in bolnišnicam v višini 484 milijard dolarjev. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je nakazal, da bo podpisal zakon, pa je pozno v četrtek dejal, da bodo morali smernice za socialno distanciranje razširiti do začetka poletja.

Globalni indeks delnic je danes izgubil 0,23 odstotka vrednosti.

Na Japonskem je indeks Nikkei izgubil 0,86 odstotka vrednosti sredi zaskrbljenosti glede širjenja okužb pred državnimi prazniki znanimi kot Zlati teden.

Delnice v Južni Koreji, ki je zaradi svojih agresivnih ukrepov za obvladovanje koronavirusa prejela mnogo pohval, so izgubile 0,76 odstotka vrednosti. Avstralske delnice niso sledile trendu in so pridobile 0,4 odstotka vrednosti, kar je predvsem posledica rasti delnice energetskih in rudarskih podjetij.

Cene nafte so nadaljevale z sramežljivim okrevanjem od hudih padcev začetku tedna, vseeno pa ostajajo vlagatelji še naprej zelo zaskrbljeni zaradi skromnega povpraševanja.

Vrednost ameriške lahke nafte se dvignila¸za skoraj 4 odstotke na 17,15 dolarja za sod, medtem ko je cena nafte znamke Brent narasla za nekaj več kot 3 odstotke na 21,99 dolarja za sod.

Na valutnih trgih evro proti dolarju na vrednosti izgublja že drugi dan zapored, potem ko se je Evropska Unija včeraj dogovorila o ustanovitvi skupnega finančnega sklada z sredstvi v višini do 2 bilijonov evrov, s katerim želijo pomagati pri okrevanju gospodarstva po pandemiji, vseeno pa so odločanje o podrobnostih sklada prestavili na poletje.

Vrednost japonskega jena v primerjavi z dolarjem je ostala nespremenjena. Japonska valuta je sicer za kratek čas izgubila na vrednosti, potem ko je časopis Nikkei poročal, da Japonska centralna banka na naslednjem zasedanju, prihodnji ponedeljek, razmišlja o uveljavitvi politike neomejenega odkupa državnih obveznic.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce