Finančni trgi

Prispevki

Trgi navzgor potem ko je predsednik FED spodbudil upe za znižanje ameriških obrestnih mer

Trgi navzgor potem ko je predsednik FED spodbudil upe za znižanje ameriških obrestnih mer
July 11
05:54 2019

Delniški trgi so danes pridobili na vrednosti, vrednost ameriškega dolarja pa se je znižala potem, ko je predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell okrepil možnosti za znižanje ameriških obrestnih mer ob koncu tega meseca.

Powell je pred nadzornim telesom kongresa v sredo potrdil, da je ameriško gospodarstvo še naprej ogroženo zaradi razočarajoče dejavnosti tovarn, šibke inflacije in nadaljevanja trgovinske vojne. Powell je dejal, da je banka pripravljena za "ustrezno reakcijo".

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je danes pridobil 0,8 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei zrasel za 0,4 odstotka. Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite, je napredoval za 0,8 odstotka, južnokorejski Kospi je pridobil 1 odstotek, medtem ko so avstralske delnice zrasle za 0,3 odstotka.

Azijske delnice navzdol, verjetnost za reze ameriških obrestnih mer vse manjše

V sredo so ameriške delnice pridobile na vrednosti, indeks S&P 500 pa je za kratko obdobje presegel 3000 točk, prvič po komentarjih Powella.

"Trgi so upali, da bo Powell izrazil pomirjevalna stališča in to so tudi dobili," je dejal strateg pri družbi Sumitomo Mitsui DS Asset Management, Masahiro Ičikava. "Poudarek za naprej so ameriški gospodarski podatki, kot je današnja objava o cenah življenjskih potrebščin, kar bo odločilno pri odločitvi ali stanje omogoča znižanje obrestnih mer za 50 bazičnih točk v tem mesecu."

Močno junijsko poročilo o delovnih mestih v ZDA, ki je bilo objavljeno v začetku tega meseca je omejilo tržna pričakovanja glede tega, da bi FED obrestne mere lahko znižala za 50 bazičnih točk, zato trgi sedaj opcijo znižanja za 25 bazičnih točk vidijo kot bolj realno.

Vseeno je previdno stališče predsednika FED-a glede največjega svetovnega gospodarstva pomagalo oživiti nekatere stave, da se bo banka na svojem naslednjem srečanju odločila za konkretnejše reze.

Indeks dolarja v primerjavi s košarico šestih glavnih valut se med jutranjim trgovanjem ni spremenil in ostaja pri nivoju 97 točk, je pa komentarjih Jeroma Powella prek noči upadel za 0,4 odstotka.

Evro je tako v primerjavi z dolarjem narasle za 0,1 odstotka in trenutno vztraja pri nivoju 1,1263 dolarja. Dolar je v primerjavi z japonskim jenom izgubil 0,35 odstotka vrednosti in dosega nivo 108,08 jena.

Donos na ameriške 10 letne državne obveznice je dosegal 2,038 odstotka, potem ko je v sredo pri 2,113 odstotka upadel iz najvišjih nivojev v zadnjih treh tednih.

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za ameriško nafto podaljšanje včerajšnje dobičke in dosegle ceno 60,67 dolarja za sod, kar je najvišji nivo cen po 23. maju.

Pogodbe so v sredo pridobile kar 4,5 odstotka vrednosti, potem ko so se ameriške zaloge nate zmanjšale, veliki proizvajalci nafte pa so svojo proizvodnjo v mehiškem zalivu zmanjšali za skoraj tretjino, saj je na tem področju divjalo močno neurje.

Nafta znamke Brent je dosegle najvišje nivoje v zadnjih šestih tednih in se ustalila pri ceni 67,15 dolarja za sod.

Vrednost zlata je narasla na 1426 dolarjev za unčo, kar je največ od 3. julija, saj so okrepljena pričakovanja za znižanje obrestnih mer iz strani FED-a povečala cene plemenitih kovin.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles