Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi ne najdejo jasne usmeritve

Trgi ne najdejo jasne usmeritve
December 02
07:47 2021

Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice kitajske kuge, kar je vodilo do razhajajočega trgovanja z ameriškimi in evropskimi terminskimi pogodbami na delnice.

V mislih trgovalcev so bili tudi komentarji predsednika Ameriške centralne banke Jeromea Powella, ki je ponovil, da bo razmislil o hitrejšem prenehanju programa odkupa obveznic, kar bi lahko odprlo vrata k hitrejšemu dvigu obrestnih mer od prejšnjih napovedi.

Ker so trgi stavili na to, da bo to sčasoma stopnjo inflacijo obdržalo pod nadzorom, je bil rezultat tega tudi sploščena krivulja donosnosti v ZDA.

Centralne banke po vsem svetu dvigujejo obrestne mere

Terminske pogodbe za indeks Euro Stoxx 50 so med zgodnjim trgovanjem izgubile 1,3 odstotka vrednosti, kar kaže, da bi lahko bila včerajšnja 1,7 odstotna rast indeks, kar je bila največja dnevna rast po maju, kratkotrajne narave.

Nasprotno pa so terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 pridobile 0,56 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za tehnološki indeks Nasdaq zrasle za 0,49 odstotka. Oba osnovna indeksa na Wall Streetu sta včeraj zabeležila padce višje od 1 odstotka.

Medtem se je Južna Koreja odločila, da za dva tedna ustavi izjeme iz karantene za popolnoma cepljene potnike, Japonska centralna banka pa je opozorila na gospodarske posledice, ko se države na pandemijo odzovejo s strožjimi omejitvami.

V Aziji je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske pridobil 0,35 odstotka vrednosti, k čemur je največ prispevala 1,21 odstotna rast korejskega indeks Kospi, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei izgubil 0,27 odstotka vrednosti.

Kitajska nepremičninska podjetja v Hongkongu in na celinskih trgih so pridobila na vrednosti, potem ko so mediji poročali, da želijo trije kitajski nepremičninski razvijalci zbrati 2,5 milijarde evrov s prodajo obveznic na celini, kar je znak, da je Peking malenkostno omilil likvidnostno stisko v tem sektorju.

Pozornost vlagateljev je pritegnil tudi drugi dan pričanja Jeromea Powella pred kongresom, v katerem je dejal, da mora biti centralna banka pripravljena na odziv glede možnosti, da se inflacija v drugi polovici prihodnjega leta ne bo umirila.

"Trenutno pričakujemo, da bo odbor za politiko banke z nakupi sredstev končal do aprila leta 2022, z zviševanjem obrestnih mer pa bodo začeli v juniju," je dejal analitik pri družbi CBA.

Vlagatelji so kot kaže prepričani, da bi to pomenilo, da bodo obrestne mere višek dosegle na nižji ravni, zato so se ozrli proti dolgotrajnim državnim obveznicam, s čemer se je donos 30-letnih obveznic v sredo znižal na najnižje nivoje po začetku januarja.

Medtem je ostal dolarski indeks stabilen, čeprav se je dolar proti jenu okrepil za 0,3 odstotna na nivo 113,07 jena.

Okrepile so se tudi cene nafte, kar pa sledi močni razprodaji v zadnjih nekaj dneh, ko so se trgi bali, da bo nova različica kitajske kuge vplivala na potovanja.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,8 odstotka na 69,45 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte povišala za 0,93 odstotka na 66,18 dolarja za sod, kar pa je bilo še vedno blizu najnižjih nivojev v zadnjih treh mesecih.

cena zlata se je znižala za 0,38 odstotka na 1776 dolarjev za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles