Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi ne verjamejo v nevarnost nove različice koronavirusa

Trgi ne verjamejo v nevarnost nove različice koronavirusa
December 07
06:46 2021

Azijske delnice so v torek okrevale zaradi manjše zaskrbljenosti glede vpliva nove različice kitajske kuge, medtem ko je kitajske trge nad gladino obdržala napoved tamkajšnje centralne banke, ki je obljubila dodatno tiskanje denarja.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti in je na poti, k največji dnevni rasti v zadnjih dveh mesecih, potem ko je včeraj upadel na najnižjo raven v zadnjem letu.

Terminske pogodbe za indeksa Euro Stoxx 50 in FTSE so pridobile 0,5 in 0,08 odstotka, kar kaže, da bodo evropske delnice po včerajšnji rasti, tudi danes pridobivale na vrednosti.

SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic

Kitajski indeks CSI 300 je danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng zrasel za 1,7 odstotka, saj je kitajska centralna banka v obtok sprostila dodatnih 188 milijard dolarjev likvidnostnih sredstev.

Kitajska ljudska banka je v ponedeljek sporočila, da bo zmanjšala količino gotovine, ki jo morajo banke v državi hraniti v svojih rezervah, kar je druga takšna poteza v letošnjem letu, s čimer čimer želijo spodbuditi upočasnjeno gospodarsko rast v državi.

Drugod je avstralski delniški indeks ASX 200 pridobil 0,95 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 zaradi boljšega razpoloženja na trgu pridobil kar 2,1 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je letos izgubil približno 5 odstotkov vrednosti, pri čemer so bili največji poraženci leta trgi v Hong Kongu, medtem ko so največ pridobile delnice v Indiji in Tajvanu.

Delnice razvijalca nepremičnin v hudih težavah, Evergrande so se podražile za 1,7 odstotka, potem ko so v ponedeljek dosegle rekordno nizke nivoje, saj so trgi čakali, da preverijo ali je uspelo družbi poravnati 82,5 milijona dolarjev obveznosti, ob iztekajočem se 30 dnevnem roku za poravnavo obveznosti.

Drugod so trge podprli včerajšnji dobički na Wall Streetu, kjer so na vrednosti pridobile ekonomsko občutljivejše delnice.

"Medtem ko epidemiologi svarijo pred prezgodnjimi sklepi o novi različici kitajske kuge, so trgi že ugotovili, da bi morala biti huda razprodaja iz prejšnjega tedna blažja," je v sporočilu zapisal vodja ekonomije in strategije pri banki Mizuho, Višnu Varatan.

Delnice na Wall Streetu so včeraj pridobile na vrednosti.

Razpoloženje, ki je bilo bolj nagnjeno k tveganju je pripomoglo tudi pri rasti dolarja v primerjavi z drugimi pomembnimi svetovnimi valutami, kot je japonski jen, ki je prek noči v primerjavi z dolarjem izgubil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je tveganjem bolj naklonjen avstralski dolar našel mnogo kupcev.

Vrednost ameriškega dolarja so podpirala tudi pričakovanja, da bo Ameriška centralna banka ob svojem naslednjem sestanku prihodnji teden pospešila zožitev svojega programa odkupa obveznic, kot odgovor na zaostrovanje na trgu dela.

Cene nafte so se danes dvignile in utrdile včerajšnjo 5 odstotno rast, saj se je zaskrbljenost glede nove različice kitajske kuge in njenem vplivu na manjše svetovno povpraševanje zmanjšala. Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,9 odstotka na 73,7 dolarja za sod.

Cene zlata so bile stabilne pri 1778,5 dolarja za unčo, saj se pričakuje, da bodo podatki o cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bodo objavljeni kasneje v tem tednu pokazali, da se stopnja inflacije povišuje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles