Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Trgi nekoliko navzgor, dolar močnejši

Trgi nekoliko navzgor, dolar močnejši
September 08
05:41 2021

Azijske delnice so se v sredo gibale okrog najvišjih nivojev v zadnjih šestih tednih, saj se je iz ZDA prek noči razširilo razpoloženje manj naklonjeno tveganju. Gre za posledico zaskrbljenosti, da bo upočasnjena rast škodovala delnicam in hkrati pomagala dolarju. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,13 odstotka, potem ko v zadnjih 11 od 12 trgovalnih zabeležil dobiček, ki pa je bil včasih minimalen.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je obrnil začetne izgube in je nazadnje beležil 0,42 odstotno rast, potem ko so revidirani podatki o rasti BDP-ja v državi pokazali, da je tretje največje gospodarstvo sveta preseglo pričakovanja trgov.

Večina ostalih premikov je bilo skromnih. Avstralske delnice so tako izgubile 0,32 odstotka vrednosti, kitajske delnice so upadle za 0,04 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng pridobil 0,12 odstotka vrednosti.

Pomanjkanje čipov naj bi avtomobilsko industrijo pestilo tudi prihodnje leto

Srednjeročni obeti za regijo še naprej obtežujejo delnice v Aziji. Regionalna referenčna vrednost delniške indeksa je tako še vedno precej nižja od rekordnih nivojev, medtem ko so delniški indeksi v ZDA in Evropi še vedno zelo visoko.

Prek noči se je svetovni indeks lastniškega kapitala umaknil iz rekordnih nivojev, ki so sledili sedmim zaporednim dnevom dobičkov.

Ameriške delnice so zdrsnile, so v opombi zapisali analitiki pri družbi ANZ, medtem ko so glede zaskrbljenosti, da bi se lahko ameriško gospodarstvo začelo upočasnjevati zapisali: "Po šibkejši podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih, ki so bili objavljeni prejšnji petek in zaprtjem za podaljšan vikend."

Medtem so za Evropo dejali: "Trgi so osredotočeni na to, ali bo Evropska centralna banka začela zmanjševati svoj program nakupa obveznic."

Indeks Dow Jones je včeraj izgubil 0,76 odstotka vrednosti, medtem ko indeks S&P 500 upadel za 0,34 odstotka. Na drugi strani je tehnološki indeks Nasdaq malenkost pridobil na vrednosti in dosegel novo rekordno vrednosti, saj so vlagatelji iz cikličnih prešli na delnice tehnoloških podjetij.

Dolar je obdržal svoje dobičke v primerjavi z košarico drugih pomembnih svetovnih valut, pri čemer se je skupaj z donosom ameriških obveznic, dvignil iz najnižjih nivojev v zadnjih štirih tednih.

Donosnost 10-letnih ameriških zakladnic se je znižala in je nazadnje znašala 1,3570% v primerjavi z koncem trgovanja v torek, ko je donosnost dosegala blizu 1,371 odstotka, potem ko se je pred tem v dnevu dotaknila osemtedenske najvišje vrednosti pri 1,358% odstotka.

Višji donosi so prek noči škodovali vrednosti zlata, ki pa je danes kljub temu narasla za 0,18 odstotka na 1798,03 dolarja za unčo.

Trgovanje z Bitcoini je imelo po včerajšnjem 17 odstotnem padcu vrednosti na 43,000 dolarjev in okrevanju na nivo 47,000 dolarjev danes mirnejši dan.

Surova nafta znamke Brent je medtem pridobila 0,1 odstotka vrednosti in dosega nivo 71,73 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 68,55 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles